Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽNA VIJEST

Preminula Lana Prager, djevojka koja je srušila sve barijere i zbog koje se mijenjao obrazovni zakon

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/3
29.11.2021.
u 08:13

Zakon se njenom inicijativom promijenilo, a Lana je u međuvremenu završila i Grafički fakultet

Preminula je Lana Prager, djevojka zbog koje se mijenjao obrazovni zakon, a brojni su se prijatelji oprostili od nje. 

Lani je u djetinjstvu dijagnosticirana rijetka bolest okoštavanja mišića, zbog čega je od svoje osme godine u invalidskim kolicima. Unatoč svim problemima, Lana je po završetku osnovne škole htjela nastaviti svoje srednjoškolsko obrazovanje i to na način da joj profesori dolaze kući, kao i u osnovnoj školi.

Kako srednja škola 2005. godine nije bila obavezna, zakon joj to nije morao omogućiti, no ipak je uspjela. Zakon se njenom inicijativom promijenilo, a Lana je u međuvremenu završila i Grafički fakultet. 

- Jedan od najtužnijih dana. Napustila nas je najhrabrija i najkreativnija osoba koju sam ikada upoznala. Moja muza, moja inspiracija, moja lavica, oprostila se od nje predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera. 

- Upoznala sam je kad je završavala osnovnu školu i po tadašnjem zakonu nije mogla nastaviti školovanje. Ali, Lana i njezina mama na to nisu pristale. Zajedno smo mijenjale zakone, pomicale granice. Bila je jedina osoba u Hrvatskoj koja je završila fakultet iz svog doma. Nedavno mi se obratila da joj pomognem da skupi novac za nova kolica. No covid nas je pretekao. Mirno spavaj anđele moj. Volim te i voljet ću te zauvijek, napisala je. 

Komentara 1

AN
anatom
06:23 30.11.2021.

Cjepivo vas je nažalost preteklo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije