Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE

Sisačko-moslovačka osigurala novac za gradnju tri škole uništene u potresu, jednu gradi Mađarska

Potpisan ugovor o donaciji objekta Gavrilovićeve škole u Petrinji
Goran Stanzl/PIXSELL
26.11.2021.
u 12:53

Srednja škola Petrinja dobila je od Gavrilovića objekt nekadašnje škole koja se nalazila uz tvornicu Gavrilović. Riječ je o mesarskom praktikumu koji je djelovao prije Domovinskog rata.

Sisačko moslavačka županija osigurala je financiranje za tri škole koje su teško stradale u potresu. Iz zajma Svjetske banke izgradit će se nova Ekonomska škola u Sisku te prenamijeniti darovani Gavrilovićev objekt za potrebe učenika Srednje škole Petrinja  dok će Mađarska iz svojih sredstava izgraditi novu 1. osnovnu školu u Petrinji.

Više o svemu je pojasnio i Darjan Vlahov, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije.

 „Vezano za Ekonomsku školu Sisak dogovorena je investicija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvom financija na način da će se novu Ekonomsku školu Sisak raditi preko zajma Svjetske banke kojeg ne diže Sisačko-moslavačka županija nego država za sanaciju nekih objekata stradalih u potresu. Za Ekonomsku školu Sisak je pripremljena projektna dokumentacija, bilo je izrađeno idejno rješenje, pa je izrađen idejni projekt. Mi smo sada u postupku izdavanja lokacijske dozvole.“ – rekao je Darjan Vlahov, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije dodavši kako će se buduća Ekonomska škola Sisak nalaziti odmah uz Strukovnu školu Sisak, na sisačkoj zaobilaznici.

„Ekonomska škola Sisak će na ovaj način dobiti puno veći prostor nego što je imala do sada, prostor s dovoljnim brojem učionica, dovoljnim brojem vježbaonica, imat će mogućnost rada u jednoj smjeni te će imati mogućnost proširenja kapaciteta za nova zanimanja koja su prijeko potrebna Sisačko-moslavačkoj županiji“, dodao je Vlahov.

Srednja škola Petrinja dobila je od Gavrilovića objekt nekadašnje škole koja se nalazila uz tvornicu Gavrilović. Riječ je o mesarskom praktikumu koji je djelovao prije Domovinskog rata. Za nju su napravljeni svi istražni radovi, izrađeni idejni projekt, izrađen glavni projekt i dobivene sve suglasnosti javno-pravnih tijela.

„ Grad Petrinja je izmijenio i prostorni plan na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća kako bi prostornim planom konstatirali tu izgradnju te škole. Isto tako je ušla u zajam Svjetske banke. To neće biti isključivo objekt srednje škole samo za održavanje nastave, već će se graditi i sportska dvorana“, najavio je Vlahov.

Bez obzira na to obnavljat će se i stari objekt Srednje škole u središtu grada, koji je pod kulturnom zaštitom i ima crvenu naljepnicu. U tom objektu Županija planira zadržati gimnazijske programe, dok bi u novi objekt kod Gavrilovića smjestili strukovna zanimanja. U tom starom objektu uredio bi se, nakon obnove,  i dio Učeničkog doma.

Prvu osnovnu školu Petrinja će na novoj lokaciji zgraditi Vlada Mađarske i to će biti pojedinačno najveća donacija na potresom pogođenom području. Radovi se odvijaju po dinamici donatora, izvođač i projektant su ugovoreni. Također će se, preko Ministarstva kulture,  obnavljati i stari školski objekt gdje se planira smjestiti Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja kao i Glazbena škola Fran Lhotka Sisak, Odsjek u Petrinji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije