Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnje

Ekskluzivno doznajemo: U poruci premijeru stoji: "A za izdajnike jedan od lijekova je i novičok!"

Zagreb: Andrej Plenković u pratnji osiguranja odlazi s Markovog trga
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
17.10.2020.
u 15:41

On je jučer u središnjici stranke dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću, doznajemo iz Vlade.

A za izdajnike jedan od lijekova je i novičok. Tu  je prijetnju, u kojoj se spominje smrtonosni nervni otrov, primio jučer premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ekskluzivno doznaje Večernji list.

On je jučer u središnjici stranke dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću, doznajemo iz Vlade. Policija je izuzela omotnicu sa sumnjivim sadržajem i provodi očevid.

Tekst poruke koja je bila u omotnici završava s riječima “a za izdajnike jedan od lijekova je i novičok”.

Podsjetimo, nakon napada na Markovom trgu u ponedjeljak u kojem je napadač ranio policajca ispred Vlade i počinio samoubojstvo, premijer je ustvrdio kako sumnja da je meta napada bio on osobno. 

Danas je uhićen muškarac (63) koji živi u istom selu kao pokojni napadač, Danijel Bezuk, a policija je utvrdila da je nakon napada govorio kako je Bezukova meta bio Plenković i kako on sam mašta o tome da ga ubija. Kod njega je pronađeno i vatreno oružje te eksplozivne tvari. 

VIDEO: Premijer Plenković na sjednici Vlade: "Ovaj napad s Markovog trga ima i elemente terorističkog akta!"

Iako se u poruci prijeti novičokom, teško je vjerovati da bi ga itko u Hrvatskoj posjedovao taj ruski otrov. Novičok je postao poznat javnosti kad je u britanskom Salisburyju 2018. otrovan bivši dvostruki agent Sergej Skripal i, kao kolateralna žrtva njegova kći Julija, a tragove tog otrova pronašli su njemački liječnici u tijelu Alekseja Navaljnog.

Novičok je  kemijski spoj koji je nastajao gotovo 15 godina u tajnom laboratoriju SSSR-a tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Pripadao je sasvim novoj vrsti otrova, organofosfatima, i pokazao se otrovnijim čak i od do tada najotrovnijeg VX-a.

- Plan je bio taj da se razvije bojni otrov koji neprijatelja može onesposobiti za borbu za manje od 10 minuta. Nama je uspjelo postići djelovanje za između pet i šest minuta - opisao je za BBC nastanak otrova Vladimir Ugljev, jedan od dvojice znanstvenika koji su po narudžbi vojnog vrha sintetizirali otrov.

- Otrov djeluje tako da  blokira jedan enzim koji dovodi do pojačanja pulsa. Tijelo se trza, čovjek se bori, mišići se stalno pokreću. Na kraju se potroši sva energija u stanicama i tako čovjek umire vrlo brzo, objasnio je Ugljev.

VIDEO: Stric napadača s Markova trga: "Da je divljak, pijanac ili agresivan, znalo bi to selo. On to nije bio. Shrvani smo."

Komentara 154

MK
mksdk
15:13 17.10.2020.

Plenki, plenki, u što si se uvalio? Pa ti kradi referendume i upravljaj ustavnim sudom kao sa svojom osobnom prćijom.

ZN
znam
16:02 17.10.2020.

Koje gluposti vi pisete; vjerojatno se radi o brasnu Cakovecki mlinovi, tipa ostro. Novicok moze sintetizirati nekoliko vrlo razvijenih zemalja i ne moze se kupiti na Hrelicu. Prestanite zamlacivati narod sa glupostima.

DH
dalibor.hren
17:02 17.10.2020.

Ako je u pitanju bijeli prah, možda ga šalje Milanče!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije