Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO JEDNA ŽRTVA

Država koja je savladala virus: Posve su razbili lanac prijenosa

Novi Zeland
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.04.2020.
u 13:30

Prvi slučaj potvrdili su 26. veljače, a granice su zatvorili 19. ožujka.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern ''oprezno je optimistična'' kada je riječ o ograničavanju epidemije koronavirusa nakon što se broj zaraženih smanjuje. U protekla 24 sata zabilježeno je 29 novih slučajeva, a do sada je umrla samo jedna osoba.

Prvi slučaj potvrdili su 26. veljače, a granice su zatvorili 19. ožujka. Pohvalila je Novozelanđane zbog ''razbijanja lanca prijenosa'' u prvoj polovici trajanja zabrana. Ardern je građanima poručila da je ono što su napravili u posljednja dva tjedna ''ogromno'', javlja Daily Mail.

– Suočeni s najvećom prijetnjom ljudskom zdravlju u posljednjem stoljeću, Kiwiji su tiho i kolektivno implementirali zid diljem zemlje. Prekidate lanac prijenosa i učinili ste to jedni za druge – rekla je premijerka.

Dodala je kako vlasti tek sada trebaju odlučiti hoće li produžiti ili ublažiti blokadu koja bi trebala isteći u ponoć 22. travnja. Testiranja su počeli provoditi još 22. siječnja, iako je prvi pozitivan slučaj potvrđen 26. veljače. Nakon toga počeli su poduzimati drastične javnozdravstvene mjere čak i kada je bilo jako malo slučajeva zaraze. Svi oni koji su pristizali u Novi Zeland nakon 14. ožujka trebali su ići u samoizolaciju, a došla je i zabrana brodovima za krstarenje. 

Zabrana ulaska onima koji nisu stanovnici i državljani uslijedila je 18. ožujka, a u tom trenutku imali su samo 32 potvrđena slučaja. Okupljanja više od 100 ljudi zabranjena su 19. ožujka, a zabrana kretanja nastupila je 25. ožujka.

Ključne riječi

Komentara 15

TK
Ten-kre
14:54 09.04.2020.

Nije problem kada je narod discipliniran i zna što su mu prava ali i obveze i nema kao kod nas: "ali samo da ....".

Avatar GeniKameni
GeniKameni
16:29 09.04.2020.

Njima ni ne treba nikakva prisilna izolacija jer su prirodno izolirani. Treba ti dva dana da dodjes na New Zealand skoro iz bilo kojeg dijela svijeta...

ZN
znam
16:14 09.04.2020.

NZ je imao jedno jako dugo ljeto sa puno sunca ( citaj Vitamin D), zarazena populacija je relativno mlada i zato imaju jako puno ozdravljenih i samo jedan smrtni slucaj. Dolazi hladniji dio godine zato je bitno prekinuti epidemiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije