Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Italiji

Premijer Renzi u šoku: potukle ga aktivistice

italija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.06.2016.
u 23:30

Mlade snage Pokreta 5 zvijezda: Virginia Raggi (37) preuzela je Rim, a Chiara Appendino (32) vodi simbol autoindustrije – Torino

Rim i Torino dobili su danas dvije gradonačelnice koje su potukle demokrate premijera Mattea Renzija. One nisu tipične predstavnice Pokreta 5 zvijezda (M5s) jer su obje radile u okruženjima koja se ne mogu smatrati lijevim ili revolucionarnim kao što je odvjetnički ured Cesara Previtija, koji je bio ministar obrane u Berlusconijevoj vladi, te u upravi nogometnog kluba Juventus u vlasništvu obitelji Agnelli, koja je i vlasnik automobilske industrije Fiat.

Rim prvi put u rukama žene

Nova gradonačelnica Rima Virginia Raggi (37) odvjetnica je i bavi se građanskim pravom, smatraju je “štrebericom”, a njezin suprug Servini približio ju je Pokretu 5 zvijezda. Prvi je put u višetisućljetnoj povijesti Rima na čelu grada žena. Raggi je odrasla u rimskoj četvrti San Giovanni, a posljednjih 10 godina živi u predgrađu, u četvrti Ottavia. Na pitanje zašto je ušla u politiku, odgovara: „Jer želim promijeniti svijet“. Katolkinja je, ali ne ide često u crkvu. Rekla je da će kao gradonačelnica potpisivati i ugovore o suživotu istospolnih parova. Navija za Lazio, voli sport, posebno se voli voziti na biciklu.

Dužnosnicima reže plaću 30%

Nova gradonačelnica Torina Chiara Appendino tek je navršila 32 godine. S najboljim ocjenama završila je međunarodnu ekonomiju na čuvenom privatnom milanskom sveučilištu Bocconi, a zatim je stažirala u upravi nogometnog kluba Juventus. Pripada torinskoj buržoaziji. Njezin otac Domenico potpredsjednik je tvrtke Prima Industrie koja proizvodi strojeve za lasere. Muž joj je također poduzetnik.

Najavila je osnivanje fonda od pet milijuna eura za pomoć mladima u traženju posla, a novac će prikupiti tako što će za 30 posto odrezati plaće zaposlenima u gradskoj upravi.      

Komentara 5

Avatar lvan12
lvan12
07:49 21.06.2016.

Kako u Italiji tako i kod nas, ne glasa se "za" nekoga, vec uvjek "protiv" ma sta ovaj rekao ili obecao.

Avatar nekakav
nekakav
07:15 21.06.2016.

teški populisti se u krizi domogli vlasti. njihove mjere i namjere nisu čiste. rezati plaće...? samo će dobiti otpor zaposlenika, koje ne može skršiti. dobit će usporenu gradsku upravu, a pošto se radi o talijanima, zasuti će grad prijavama zaa za mobing, bit će puno bolovanja, pa će trebati zamjene, što opet dodatno košta. kao i kod nas u metkoviću, kolko čujemo biti će i u vrgorcu, s novim snagama dolaze nove mjere, koje će za rezultat imati unutarnje sukobe i smanjenu učinkovitost. zanimljivo da svi ti novi gradonačelnici svoje rezultate misle temeljiti na rezanju plaća gradskim upravama.... ajd vi u bilo kojem poduzeću srežite plaće, pa onda pričajte o velikom uspjehu firme. neka ti populisti novim idejama dovedu nove investitore, neka smanje lokalne poreze, neka smanje cijene komunalnih usluga. tu su uštede, sve ostalo je politikanstvo i jeftini populizam. ajd, to prolazi u nerazvijenim krajevima tipa metkovića, vrgorca. i zato će jako dugo ostati takvi. a ovi talijani, su posebna priča. svjesni da više tako ne mogu, da su do grla zaduženi. i naravno, nekome će trebati rezati, da bi 'drugi' imali. 5 mil eura će ova uštediti za zapošljavanje mladih, na račun manjih plaća u upravi? znači, svojim prijateljima će davati džeparac, javnim novcem...? ajd, to treba moći popušiti, pa makar i u italiji.

MI
miso
13:58 22.06.2016.

Bravo za mlade snage! Ovo obećava skidanje HDZSDP-a s vlasti u Hrvata. Vrijeme je za Slobodnu Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije