Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlikovani

Premalo se govori o doprinosu Međimuraca u obrani Vukovara

'17.09.2011., Franjevacki trg, Cakovec - Branitelji su se okupili u centru grada i mimohodom do vojarne proslavili 20 godina od oslobodjenja Cakovca od JNA.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
15.11.2011.
u 13:02

Prema podacima PU međimurske, na vukovarskom ratištu borilo se ukupno 235 policijskih službenika iz Međimurja. Trinaest ih izgubilo živote

– Najteže je kad se sjetim poginulih i nestalih suboraca. Vrtim slike u glavi i prisjećam se svake bitke, svakog od tih 70 dana. Gdje je tko pao, gdje je tko teško ranjen... Sve su to bili mladi ljudi, dvadesetogodišnjaci. O njihovoj žrtvi danas se premalo govori. Djeca o tome vrlo malo uče na satovima povijesti. Njima sve to izgleda kao neki akcijski film – kaže Antun Novak (50) iz Novakovca, bivši zapovjednik zasebne policijske postrojbe PU varaždinske koja je od sredine rujna 1991. godine sudjelovala u obrani Vukovara i Borova Naselja. Iz policijske postaje u Čakovcu na ratište je otputovalo 58 članova postrojbe koja je okupljala branitelje iz Međimurske i Varaždinske županije. Deset ih je poginulo, Ivan Oreški vodi se kao nestao, 19 ih je bilo ranjeno, a 24 su prošla pakao logora.

Antuna i suborce predsjednik Ivo Josipović odlikovao je Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Ratnici koji se svake godine okupljaju na obljetnicama prisjećaju se “dana ponosa i slave”. Prvi policijski službenici na vukovarsko ratište poslani su u travnju. Borbe kod Tovarnika, Vukovara, Borova Naselja, Hrvatske Kostajnice, pa ponovno Tovarnik i Vukovar... U rujnu je poslana tzv. zadnja vukovarska grupa sastavljena od 185 policijskih službenika PU varaždinske, a među njima bilo je i šezdesetak Međimuraca. U Karadžićevo su upućeni i policajci u sklopu specijalne postrojbe jedinice Rode. Tada je nestao i Vlado Štampar, još jedan Međimurac koji se vodi kao nestao.

Prema podacima PU međimurske, na vukovarskom ratištu borilo se ukupno 235 policijskih službenika iz Međimurja. Trinaest ih izgubilo živote – Josip Šajnović, Mladen Vinko, Vladimir Rojko, Damir Lehkec, Božidar Košir, Željko Pongrac, Dragutin Lehkec, Ivan Hižman, Darko Tišljarić, Dražen Štefulj, Dragutin Friščić, Antun Mutvar i Ljubomir Jalšovec.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar pretorijanac
pretorijanac
16:39 15.11.2011.

ADMINE RADI SVOJ POSAO!!!! Za gluposti brišeš a ovu srpsku provokaciju od Moskovich-a ostavljaš???Sram te bilo!

DU
dugi
17:58 15.11.2011.

Mozda ovaj Moskvich lupeta, ali pitanje i dalje ostaje; tko je naredio da sleperi oruzja i municije odu za Hercegovinu umjesto u Vukovar? Francek? Ili najvjerojatnije Susak. Kad dobijemo taj odgovor, odnosno kada se sazna koliko je otislo u Hercegovinu,, mozemo govoriti o herojima koji su bili ostavljeni na cjedilu za neke \"vise\" ciljeve.

MO
Moskvich
13:51 15.11.2011.

Ma koje li lakrdije ,međimurci bili u obrani Vukovara ,bagro jedna Vukovar su osvojile JNA i četničke horde i uništile i opljačkale pa o kojoj obrani se onda govori kad je malte ne sravnjen sa zemljom e pa gospodo moja Vukovar je izdan i prepušten na milost i nemilost četnicima i srpskoj soldatesci a u obrani su učestovali Vukovarci koji su većinom poginuli a sad se javljaju kojekakvi osloboditelji gonite se licemjeri da nekažem kuda izrodi jedni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije