Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvija se pilot-projekt

Prelazak granice samo s mobitelom: Digitalna putovnica jednostavno će se prisloniti na čitač

Bregana: Pooštrenje kontrola izazvalo je gužvu na hrvatsko-slovenskoj granici
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
04.01.2023.
u 08:39

Digitalna putovnica trebala bi se nalaziti u digitalnom novčaniku u aplikaciji Certilia, u kojoj se već može koristiti digitalna osobna iskaznica

Hrvatska je jedna od četiri zemlje u kojima se razvija pilot-projekt digitalne putovnice. Sustav razvija AKD iz kojeg pojašnjavaju kako je sada sve tek u začetku te će trajati barem godinu dana. Putnik bi, kada digitalne putovnice budu u uporabi, prvo trebao najaviti svoj put. 

- Neće morati davati putovnicu na pregled na klasičan način nego će je jednostavno nasloniti na čitač. Već će u mobilnoj aplikaciji biti spremljen elektronički zapis koji će biti proslijeđen granici - kaže Blaž Sviličić, direktor Sektora proizvodnje AKD-a, piše Zimo.

Digitalna putovnica trebala bi se nalaziti u digitalnom novčaniku u aplikaciji Certilia, u kojoj se već može koristiti digitalna osobna iskaznica. Naime, e-osobna može se koristiti kao zdravstvena iskaznica, elektronički potpis ili za online predaju zahtjeva za izdavanje putovnice. 

Do kraja listopada 2022., aktivirano ih je oko 30 tisuća. Nakon aktivacije, može se koristiti 99 usluga - od zahtjeva za putovnicu do preuzimanja rodnog lista ili liječničkih nalaza.

VIDEO Donosimo popis stvari koje ne smijete nositi preko granice. Kazne mogu iznositi i preko 13.000 eura

Komentara 3

DU
Deleted user
09:35 04.01.2023.

Izdavanje digitalnih putovnica bi svakako trebalo uvjetovati obveznim cijepljenjem s 5 doza Pfizera.

DU
Deleted user
09:18 04.01.2023.

Ma lupaj marvi čip na čelo pa mogu tumarat kuda hoće. Kao ovce na daljinsko upravljanje.

Avatar 100percentFedUp
100percentFedUp
09:11 04.01.2023.

"Prelazak granice samo s mobitelom..." Pa ce se onda pojaviti problemi sa praznim baterijama, ukradenim ili izgubljenim mobitelima... i rijesenje ce biti u chipiranju cijelog covjecanstva, kao sto to farmeri rade s govedima i ovcama vec godinama. Doduse, veci dio covjecanstva to i zasluzuje, jer oni ionako nista ne razumiju, oni i nisu nista drugo nego stado ovaca koje samo zdere i pije dok ima, i vrti se u svemiru a da toga ni svjesno nije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije