Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENI SVI DETALJI

Ovako izledaju hrvatske kovanice eura: Na 2 eura karta Hrvatske, na centima Tesla...

Euro kovanice
Foto: Vlada RH
1/12
04.02.2022.
u 10:44

Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova – rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice

Na sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavljen je dizajn kovanica eura i eurocenta.

– Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova – rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. Osim Tesle odabrani su i šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna i pismo glagoljice, otkrio je premijer.

- Šahovnica, kao element grba, određena je za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa - dodao je. 

VIDEO Ovako izgledaju hrvatske kovanice eura

Geografska karta nalazit će se na kovanici od dva eura, na jednom euru bit će kuna a na 50, 20 i 10 centi Tesla. Glagoljica će biti na manjim apoenima.

Na kovanicama od 5, 2 i 1 centa glagoljicom će pisati Hrvatska, a na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

- Prvo rangirane prijedloge dizajna službeno je odobrilo i Vijeće EU i želim zahvaliti i čestiti autorima motiva - kazao je te naveo kako je zaprimljeno ukupno 1299 prijedloga. 

Autori su Ivan Šivak (geografska karta), Stjepan Pranjković (životinja kuna), Ivan Domagoj Račić (Nikola Tesla) i Maja Škripelj (glagoljica). 

Autori motiva hrvatskih kovanica eura i centa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Drago mi je da ste s nama da vas upoznamo. I osobno vam zahvaljujem - poručio je Plenković.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izrazio je zadovoljstvo što se predstavlja dizajn kovanica te je pozdravio izabrane autore.

- Ovo nije kraj ovoga procesa. Mi ćemo sada pristupiti izradi alata kojima ćemo kovati kovanice. Nakon što izradimo alate, Hrvatska kovnica novca pristupit će probnom otkovu, milijun komada svake od kovanica. Očekujemo da ćemo do ljeta, prije formalne odluke Vijeća, imati te probne otkove i biti spremni nakon donošenja odluke krenuti u masovno kovanje. To je, moram reći, veliki izazov jer treba otkovati veliki broj kovanica u kratkom vremenu. Morat će se raditi u punom kapacitetu - kazao je Vujčić. 

- Cijela operacija će koštati dosta, preko 900 milijuna kuna - dodao je. 

VIDEO Plenković predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura

Ministar Zdravko Marić se na konferenciji za medije po završetku sjednice osvrnuo na dizajnere motiva. 

- Ovo su trenutci kada svakoga prožmu emocije. Drago mi je za ove mlade ljude, ovo je velika stvar u njihovim karijerama i životima. Radi se o perspektivnim mladim ljudima, svaka čast - kazao je Marić te se osvrnuo na cijenu izrade kovanica. 

- Govorimo o ne malim iznosima. Postoji određena bilanca i troškovi, ali i prihodi kada ih stavljamo u opticaj - kaže. 

Podsjeća kako će 5. rujna početi dualno iskazivanje cijena, no smatra da će brojni trgovci tu opciju iskoristiti i prije. Osvrnuo se neopravdani rast cijena. 

- Trebamo biti oprezni, posegnut ćemo za svim onim što smatramo da je dobro i ide u smjeru zaštite potrošača - kazao je navodeći kako nije jednostavno definirati neopravdani rast cijena

- Dućana toliko ima, lako možete pratit gdje je tko digao cijenu i otići ćete u drugi dućan - dodaje. 

Komentara 129

AF
AfganistanskiHrvat
10:56 04.02.2022.

Izgubismo ješ jedan detalj državnosti. Samo naprijed HDZ.

PV
prcko.vitamincic
12:05 04.02.2022.

Ravnozemljaši HDZ-a i dalje tjeraju po svome, halo dečki, stanite malo, zar nepratite cijene? Inflacija. Dakle, ništa od uvođenja eura. Zaboravite na to čim prije. Pa zar vi stvarno mislite da je narod baš toliko lud? I onda se iščuđavaju kad netko zapuca s jajima. Pa nemožete vi stalno samo po svome i protiv naroda. Toga nema ni u Alan Fordu.

Avatar Danco2
Danco2
13:19 04.02.2022.

Ne znam kaj bi Srbi mogli staviti na Euro po čemu su poznati, a da nije pokradeno iz susjedstva. Možda adu ciganljiju ili nekog cigana kako džepari po pijaci. Možda Srebrenicu po njoj su poznati, ali za to moraju tražiti dozvolu od Bosanaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije