Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponudio Srbiji gospodarsku suradnju

Predsjednik Ugande kod Vučića: 'Misle da sam glup da izvozim litij...Ne, ne, ne!'

Beograd: Izjave za medije Aleksandra Vučića i predsjednice Republike Slovenije, Nataže Pirc Musar
Foto: Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL
1/2
30.07.2023.
u 17:40

On je pobrojao kako sve Uganda gubi na svjetskom tržištu, ilustrirajući to primjerom kave. Tržište kave u svijetu vrijedi 460 milijardi dolara, a Afrika koja proizvodi kavu, dobija samo 2,4 milijarde, dok Njemačka koja ju ne proizvodi, na kavi zarađuje 6,8 milijardi dolara, ustvrdio je ugandski predsjednik.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni pozvao je u nedjelju Srbiju na obnovu suradnje uspostavljene s njegovom zemljom za bivše Jugoslavije, a srbijanska poduzeća da stvaraju dodatnu vrijednost Ugandi koja gubi milijarde izvozeći sirovine, ponajprije kavu, te željezo i litij. Museveni, koji predvodi državno izaslanstvo Ugande u službenom trodnevnom posjetu Srbiji, poručio je poslije razgovora s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i sastanka gospodarstvenika dviju država, da njegova zemlja proizvodi mnogo sirovina i hrane, ali da gubi milijarde jer prodaje sirovine, a ne gotove proizvode.

VEZANI ČLANCI:

"Pozivam srpske prijatelje da dođu i surađuju s nama i stvaraju dodatnu vrijednost", poručio je Museveni.

On je pobrojao kako sve Uganda gubi na svjetskom tržištu, ilustrirajući to primjerom kave. Tržište kave u svijetu vrijedi 460 milijardi dolara, a Afrika koja proizvodi kavu, dobija samo 2,4 milijarde, dok Njemačka koja ju ne proizvodi, na kavi zarađuje 6,8 milijardi dolara, ustvrdio je ugandski predsjednik.

To što vrijedi za kavu, vrijedi i za željezo, dodao je Museveni, navodeći kako tona sirove željezne rude košta 47 dolara, a da tona čelika vrijedi od 600 do 900 dolara. "Nisam dopustio izvoz željezne rude i litija. Misle da sam glup da izvozim litij i da onda oni prave baterije i automobile. Ne, ne, ne! Dođite vi u Ugandu i proizvodite ovdje litij i automobile", rekao je Museveni.

On je istaknuo da se iz Ugande može izvoziti u ostale države Afrike, da ima mogućnost izvoza i u SAD bez kvota, uz sporazum o trgovini s Europskom unijom koji obuhvaća sve osim naoružanja, dok Kampala ima i odlične odnose s Pekingom.

Vučić je istaknuo da "povijesno prijateljstvo" s Ugandom nikada nije dovedeno u pitanje i pozvao srpske gospodarstvenike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandi i suradnju s ugandskim kompanijama.

Naglasio je i da je Srbija spremna razgovarati o izvozu oružja i streljiva, jer je Uganda dopušteni krajnji korisnik, a ponudio je i suradnju u građevinskoj industriji, sektoru zdravstvene zaštite, energetike i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

On je najavio da će koncem kolovoza Srbija poslati izaslanstvo u Ugandu kako bi se zajednički razmotrile sve mogućnosti za suradnju. Vučić je rekao i da bi do kraja 2024. mogla biti uspostavljena izravna avionska linija Beograd - Kampala.

Video: Milanović komentirao izjavu Vučića: Smrtna kazna. Za koga? Idemo na ozbiljne teme, to je katastrofa

Komentara 10

OB
Oblacni
23:41 30.07.2023.

Pitanje: Zasto bi ikoga u HR trebalo zanimati sto jedan bijeli diktator i jedan crni diktator tamo trkeljaju?!

HO
homofobic
02:44 31.07.2023.

Trziste prsuta vrijedi 100 milijardi Eura a Ukraina koja proizvodi kukuruz kojim se te svinje hrane za to dobije samo 5 milijardi. Pitaju se proizvodaci sirovina gdje je tu pravda. Htjeli bi da Zapad dode u Afriku proizvoditi baterije a ne samo izvoziti sirovu litijum rudu ali se nisu sjetili da za proizvodnju bilo cega treba puno elektricne energije. U Africi struje nema dovoljno ali si politicari misle da bi se to moglo dovesti brodovima i kamionima sa Zapada!

TA
Tanjula70
20:18 30.07.2023.

Predsednik Vučić i Predsednik Museveni nastavljaju da grade dobre bilateralne odnose. Srbija i Uganda imaju dugogodišnju saradnju još dok je postojala Jugoslavija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije