Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak traži pravdu i kod predsjednika

Predsjednik Milanović podržao Udrugu Franak oko ništetnosti cijelih ugovora i prava na obeštećenje konvertiranih

Udruga Franak i Milanović
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić
1/4
27.05.2022.
u 16:13

Reagirao i HUB: Za konvertirane kredite sve je već riješeno, time se sudovi više ne bi trebali baviti

Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je podršku predstavnicima Udruge Franak da se što žurnije riješe pitanje ništetnosti cijelih ugovora u švicarskim francima, kao i da se osigura pravo na potpuno obeštećenje potrošača koji su konvertirali kredite u eurske. Izaslanstvo UF-a sastalo se s predsjednikom u njegovu uredu i razgovaralo o problemima dužnika u CHF koji još nisu dobili sudski epilog.

- Upoznali smo Predsjednika Republike s problemima koje imamo s bankama i sudovima. Na Vrhovnom sudu, četiri godine nakon pravomoćne kolektivne presude u „slučaju franak“, još uvijek nisu riješena dva krucijalna pitanja, a to je pitanje ništetnosti temeljnih ugovora u švicarskim francima i pitanje obeštećenja za potrošače koji su konvertirali svoje kredite. Konverzija je bila prije šest godina i još uvijek potrošači s takvim kreditima nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe. Što se tiče ništetnosti ugovora, upoznali smo Predsjednika s time, i on se s time slaže, da je Zakon o obveznim odnosima potpuno jasan – u njemu piše da ukoliko je ništetan glavni predmet, ukoliko je ništetna cijena , a to su valuta i kamatna stopa, u tom slučaju ništetni su i cijeli ugovori – komentirao je nakon sastanka koordinator ekonomsko-pravnog tima UF-a.

Aleksić je podsjetio da je 20 tisuća ljudi s konvertiranim kreditima već tužilo banke te bi, u slučaju da ih obeštete za 15 milijardi kuna koje potražuju, profitirao i proračun Republike Hrvatske zbog veće potrošnje. Ako bi, međutim, izgubili spor, platili bi između 300 i 400 milijuna kuna sudskih troškova. Sud EU se za slučaj Hrvatske oko prava na potpunu restituciju konvertiranih proglasio nenadležnim, iako je to pitanje riješio u korist potrošača u slučaju Mađarske i Poljske, a u UF-u smatraju da odgovornost za to leži u svjedočenju predstavnika RH o toj temi. Tvrde da su predstavnici RH dali lažni iskaz da su se potrošači prihvatom konverzije odrekli svojih potraživanja.

- To je laž jer je zakonom to bilo zabranjeno – komentirao je Aleksić.

Na izvještaje o sastanku predstavnika UF-a s predsjednikom reagirala je i Hrvatska udruga banaka.

- Početkom 2015. godine tadašnja Vlada RH osnovala je radnu skupinu u cilju iznalaženja trajnog rješenja za problematiku CHF kredita te su u njoj ravnopravno sudjelovali predstavnici Udruge Franak, banaka te Ministarstva pravosuđa i Ministarstva socijalne politike i mladih. Izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju 2015. godine zakonodavac je uspostavio ravnotežu između ugovornih strana na način da su korisnici kredita u CHF-u u potpunosti izjednačeni s eurskim dužnicima. Zakonodavnim rješenjem se trajno uspostavila ravnoteža prava i obveza stranka iz takvih ugovora u cilju daljnjeg rasterećenja sudova – napisali su u priopćenju iz HUB-a te dodali da je na nacionalnoj razini, odlukama Vrhovnog suda RH, a sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti konverzije pa pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima.

Ključne riječi

Komentara 1

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
16:32 27.05.2022.

Hahah Zašto ste isključili komentare na članak Hrvoja Horvata (neka pod hitno promijeni i ime i prezime)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije