Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grabar-kitarović u jeruzalemu

Predsjednica za višu razinu odnosa s Izraelom, pijetet prema Židovima ubijenima u NDH iskazat će u tišini

Foto: Ured predsjednice
1/6
29.07.2019.
u 08:54

Riječ je o prvom državničkom posjetu nekog hrvatskog predsjednika Izraelu što je ujedno i pokazatelj nastavka partnerske suradnje dviju strana, kao i strateškog opredjeljenja Hrvatske za blisku suradnju s bliskoistočnom državom.

Gospodarstvo, razmjena znanja u visokim tehnologijama, poljoprivreda te suradnja u sigurnosti i obrani s naglaskom na kibernetičku sigurnost i protuterorizam bit će glavne teme razgovora predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i izraelskog državnog vrha tijekom državničkog posjeta Izraelu s ciljem podizanja odnosa na višu razinu, doznaje se iz izvora bliskih Pantovčaku. Predsjednica u Izraelu boravi od nedjelje do srijede, a danas se u Jeruzalemu sastaje sa svojim domaćinima, predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Knesseta Yulijem-Yoelom Edelsteinom i ministrom vanjskih poslova Israelom Katzom.

Riječ je o prvom državničkom posjetu nekog hrvatskog predsjednika Izraelu što je ujedno i pokazatelj nastavka partnerske suradnje dviju strana, kao i strateškog opredjeljenja Hrvatske za blisku suradnju s tom, kako podsjeća izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, “geografski i geostrateški izoliranom” bliskoistočnom državom.

To je također uzvratni posjet nakon što je u srpnju prošle godine Rivlin bio prvi izraelski predsjednik u državničkom posjetu Hrvatskoj. U Izraelu su prije Kolinde Grabar-Kitarović tijekom svojih mandata bili i Stjepan Mesić i Ivo Josipović, koji su dolazili u službene posjete, kao što su to učinili i prethodni izraelski predsjednici, Shimon Peres 2010. i Moshe Katzav 2003. Ovaj državnički posjet dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatska odustala od kupnje 12 izraelskih rabljenih borbenih zrakoplova F-16 Barak, vrijednih 500 milijuna američkih dolara, jer SAD nije Izraelu dao zeleno svjetlo za prodaju nadograđenih zrakoplova trećoj strani.

No iako je taj posao propao, zbog čega se glavni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam ispričao službenom Zagrebu, dvije zemlje odlučile su nastaviti dijalog te se, kako se doznaje, razgovara o gradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj, kao i ostalih elemenata iz “paketa F-16”. Grabar-Kitarović u svoj je raspored uvrstila i posjet Haifi gdje će se potpisati sporazum o suradnji dviju luka, Rijeke i Haife te inaugurirati katamaran sagrađen u Hrvatskoj. Kao i 2015., tijekom radnog posjeta, predsjednica će i ovaj put u Jeruzalemu posjetiti Muzej holokausta Yad Vashem, a nakon ceremonije polaganja vijenaca dvije će strane na pet godina obnoviti Memorandum o suradnji u području poučavanja holokausta između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Yad Vashema. Pijetet prema Židovima ubijenim u NDH predsjednica države iskazat će u tišini, a govor u kojem je osudila taj režim održala je prilikom prvog posjeta.

Komentara 12

VA
vadis
13:02 29.07.2019.

Ustaski zlocini se ne mogu braniti. Kao i zlocini uopce. Predsjednica iz oportunizma vrluda sto se tice NDH.

Avatar Sandinista
Sandinista
09:40 29.07.2019.

Vjerovatno će prije iskazivanja pijeteta objasniti domaćinima da je ZDS stari hrvatski pozdrav.

DO
domxerex
10:37 29.07.2019.

Kolinda je ovdje u pravu. Kao prvo treba odati pijetet svim žrtvama (a ne ih dva puta ubijati kao urbani jer skrivaju grijehe svojih otaca ili djedova) i to bi sa pobijenih židova trebalo proširiti na sve žrtve svih režima koji su nas obdje tlačili. I na rakovičke žrtve HSP-ovog ustanka protiv crno-žute monarhije. I na sve one prešućivane i skrivane (radi bratstva i jedinstva) žrtve velkosrpske monarije u vrijeme okupacije kranjevine. I na zločine ustaških i komunističkih krvnika za vrijeme borbe protiv fašizma. Također treba odati pijetet i žrtvama pobijenima poslije rata samo zato jer su bili protiv komunističkog jednoumlja i prešutne okupacije hrvatske. Trebalo bi po uzoru na madžare i rumunje dići spomenik žrtvama svih totalitarizama. Veliki hodnik gdje bi sa desne strane bila tematika žrtve fašiszma a sa lijeve strane tematike žrtve komunizma. Svima tzv. urbanima i samoproglašenim antifašistima bih poručio da je EU označila komunizam kao ideologiju smrti i izjednačila ih sa fašizmom. One zabludjele štovatelje Pavelića bih podsjetio da on predao dalmaciju i oroke Italiji (može li se počiniti veći grijeh spram svog naroda). Podsjetio bih i jedne i druge da se patriotizam ne dokazuje mržnjom nekoga drugoga samo zato jer je drugačiji i drugačije misli. Da se mene pita oduzeo bih pravo glasa i biranja (može se prema zakonima EU) i jednima i drugima. I pravo javnog nastupanja pa bi onda medijski prostor bio puno čišći i manje zatrovam mržnjom i glupošću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije