Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Zbog negiranja holokausta zaradio optužnicu

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
24.07.2019.
u 12:58

„Optuženom se predbacuje širenje nacionalne mržnje i omalovažavanje preminulih“, reklo je nadležno tužilaštvo dnevniku Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Državno odvjetništvo u Hildesheimu podiglo je u srijedu optužnicu protiv 96-godišnjeg bivšeg pripadnika postrojbi SS zbog negiranja holokausta i relativiziranja broja pogubljenih Židova tijekom Drugog svjetskog rata. 

„Optuženom se predbacuje širenje nacionalne mržnje i omalovažavanje preminulih“, reklo je nadležno tužilaštvo dnevniku Hannoversche Allgemeine Zeitung. 
 
Optužnica je podignuta na temelju izjave optuženog, 96-godišnjeg Karla M. iz okolice Hildesheima koji je u emisiji javnog servisa ARD u studenom prošle godine relativizirao Holokaust i izrazio sumnju da je tijekom nacionalsocijalističkog režima zaista pogubljeno šest milijuna Židova. 


 
On je također tom prilikom vrijeđao žrtve pokolja u sjevernofrancuskom selu Ascq 1944. u kojem je kao pripadnik specijalnih postrojbi SS „Hitlerjugend“ i sam sudjelovao. Karl M. je ustvrdio da su žrtve, 86 stanovnika u starosnoj dobi od 15 do 75 godina, „same krive“. 

SS je izvršio pokolj u znak odmazde za napad francuskog pokreta otpora na prugu prilikom kojeg nitko nije ozlijeđen. Prema vlastitim tvrdnjama Karl M. nije sudjelovao u strijeljanju nego je žrtve odvodio iz njihovih domova na stratište. 

 Karla M. je 1949. francuski sud u odsutnosti već osudio na smrt. Glavno odvjetništvo savezne pokrajine Donje Saske je stoga došlo do zaključka da mu se za isto djelo ne može dva puta suditi

Komentara 8

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
14:11 24.07.2019.

Ako je izrazio sumnju u broj zrtava .... u demokraciji moras vjerovati. Evo na Jasenovackom redovito dodaju i oduzimaju, uvecavat ili umanjivat broj ubijenih ne moze normalan.

MM
Marko_M
13:01 24.07.2019.

Zamislite kad bi to u HR bilo tako...

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
13:06 24.07.2019.

Kod nas postaneš ministar ili nešto tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije