Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv seksualnog uznemiravanja

Pravobraniteljica podnijela kaznenu prijavu protiv Matanića, planira suradnju s DORH-om

Zagreb: Konferencija Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog olimpijskog odbora "Uspješne u sportu, uspješne u poslu"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
11.04.2024.
u 10:59

Nakon upućene kaznene prijave DORH-u, Ljubičić planira pratiti daljnji tijek postupka te reagirati na eventualne prijave koje zaprimi u svom uredu

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, izjavila je za Nacional da su uputili kaznenu prijavu DORH-u i zatražili informacije o poduzetim mjerama. Planira surađivati s DORH-om kako bi pratila daljnji tijek postupka te će reagirati na eventualne prijave koje zaprimaju u svom uredu. Naime, pravobraniteljica se referirala na nedavno otkriće o seksualnom uznemiravanju koje je godinama provodio hrvatski redatelj Dalibor Matanić.

Nadalje, Ljubičić je dodala da do sada nisu zaprimili nikakve prijave ili pritužbe od žrtava niti su im se obratile predstavnice inicijative Spasi me. U slučaju da prime takve informacije, ponovno će podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Postoji mogućnost da je njihova kaznena prijava potaknula policijske izvide u tom slučaju, što je DORH službeno potvrdio tijekom ponedjeljka.

Napomenimo, policija je prethodno započela službene izvide u vezi s ovim slučajem, vođena javnim izjavama i objavama samog Matanića na društvenim mrežama, gdje je priznao i izrazio žaljenje zbog seksualnog uznemiravanja žena s kojima je surađivao tijekom godina. Nakon što su izvidi potvrđeni od MUP-a u suradnji s DORH-om, DORH je samoinicijativno pokrenuo istragu protiv redatelja.

POVEZANI ČLANCI:

O slučaju Matanić oglasila se i policija koja je poručila žrtvama uznemiravanja kako im se mogu obratiti s punim povjerenjem. "Možemo potvrditi kako policija do sada nije zaprimila nijednu prijavu vezanu uz slučaj koji navodite u svom upitu. Slobodni smo vas zamoliti da putem svog medija uputite poziv eventualnim žrtvama da se s punim povjerenjem obrate policiji", izjavili su iz policije za HRT.

>> VEČERNJI TV Večernjakova novinarka koja je razotkrila Matanića: 'Danas sam razgovarala s policijom, pokreću izvide'

Komentara 6

Avatar Korto Malteze
Korto Malteze
11:46 11.04.2024.

I to prošlo skoro tjedan dana već od saznanja. Trećejanuarska diktatura još je na snazi.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
12:56 11.04.2024.

One koje su dale a i dalje su nepoznate... imaju osnove za tužbu

Avatar utunelu
utunelu
11:15 11.04.2024.

kao drustvo nismo se pomaknuli od 1941 uzalud pogibija tolko broja ljudi kada je sve ostalo isto, samo sto se nekad tuzilo zbog vjere i rase a danas zasticenog spola.. Zasto je sluzbena idelogija ljevicarska ili tzv liberala,liberalna je jer jasno pretezira nesto i nekoga??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije