Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pranje novca

Uz registar stvarnih vlasnika tvrtki uvodi se i nadzor političara

Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.06.2017.
u 14:10

Banke će morati pratiti financijske transakcije i premijera, predsjednice, ministara... i prijaviti primijete li nešto sumnjivo

Rok u kojem su države članice trebale u svoja nacionalna zakonodavstva prenijeti 4. direktivu o borbi protiv pranja novca istekao je jučer, podsjetila je Europska komisija. Prema informacijama s web-stranice Hrvatskog sabora, hrvatski zakon koji prenosi tu direktivu u prvom je čitanju i još nije usvojen. Kad bude usvojen, taj će zakon i u Hrvatsku prenijeti novosti koje donosi europska direktiva, među kojima je i obveza banaka da dubinskim analizama procjenjuju rizik svake stranke koja bi mogla biti uključena u pranje novca ili financiranje terorizma.

Još je jedna novost uspostava registra stvarnih vlasnika poduzeća. Države su obvezne propisati pravnim osobama u kojima je vlasništvo skriveno da pribave i čuvaju točne informacije o tome tko je pravi vlasnik skriven iza nekog udjela. U Hrvatskoj će taj registar operativno voditi Financijska agencija, piše u prijedlogu izmjena zakona. Novost je i to da će banke imati obvezu pratiti financijske transakcije i domaćih (a ne samo stranih kao prema dosadašnjem zakonu) “politički izloženih osoba”, što znači i hrvatskog premijera, predsjednice, ministara i drugih najviših političkih dužnosnika.

Primijete li banke nešto sumnjivo na računima takvih klijenata, obvezne su, prema europskoj direktivi, izvijestiti Ured za sprečavanje pranja novca. Poslovanje s gotovinom za pravne ili i fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost bit će ograničeno na maksimalno 75.000 kuna. Dosad je to ograničenje bilo 105 tisuća kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije