Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ DOBA KOMUNIZMA

Prag poništio ugovor po kojemu se Moskva besplatno koristila zemljištem

U.S. Secretary of State Blinken meets Czech Republic Foreign Minister Lipavsky in Washington
Foto: POOL/REUTERS
1/3
VL
Autor
hina
18.05.2023.
u 03:00

"Vlada je poništila ugovor iz vremena komunizma na temelju kojega se ruska vlada besplatno koristila desecima zemljišnih parcela u Republici Češkoj", rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky u objavi na Twitteru

Dok traje ruska invazija na Ukrajinu, češka vlada je u srijedu priopćila da poništava ugovor iz sovjetskog doba koji je Rusiji omogućavao da se besplatno koristi zemljištem i nekretninama na češkom tlu. "Vlada je poništila ugovor iz vremena komunizma na temelju kojega se ruska vlada besplatno koristila desecima zemljišnih parcela u Republici Češkoj", rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky u objavi na Twitteru.

Dodao je da će se taj sustav zamijeniti "ugovorima o najmu kako bi se spriječilo neopravdano bogaćenje", smjerajući na to da će se zemljište koristiti u komercijalne, a ne u diplomatske svrhe. Češka novinska agencija ČTK navodi da se odluka odnosi na 59 parcela i nekretnina, među kojima su zgrade pokraj ruskog veleposlanstva u Pragu, ali ne i samo veleposlanstvo. Druge nekretnine su u Brnu i u Karlovym Varyma, toplicama koje su bile veoma cijenjene među ruskim ulagačima do rata u Ukrajini.

>> VIDEO Proturaketni obrambeni sustav Patriot koji koristi Ukrajina pretrpio je oštećenja u jučerašnjem ruskom napadu

Komunistička Čehoslovačka je te ugovore o slobodnom korištenju zemljišta potpisala s bivšim SSSR-om 1970-ih i 1980-ih. Oni se nisu mijenjali nakon pada SSSR-a 1991. i Rusija se njima nastavila koristiti. Veze Praga i Moskve narušene su nakon ruske invazije na Ukrajinu. Češka vlada je u travnju dala odobrenje za ugovor o vojnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama koji će omogućiti jačanje sigurnosti Češke. On olakšava eventualni boravak američkih vojnika u toj zemlji, članici NATO-a od 1999.

VEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije