Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI POSJET

Kijev poručio kineskom izaslaniku da neće pristati na ustupanje teritorija Rusiji

Ukraine's FM Dmytro Kuleba attends a meeting with China's special representative for Eurasian affairs Li Hui in Kyiv
Foto: MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS OF U
1/6
18.05.2023.
u 01:00

Očekuje se da će kineski izaslanik razgovarati i s dužnosnicima u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Kina se suzdržala od osude Moskve i ne govori o "invaziji", što je prouzročilo kritike europskih zemalja i SAD-a koji dovode u pitanje vjerodostojnost Kine kao potencijalnog posrednika između zaraćenih strana.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je kineskom izaslaniku na razgovorima u Kijevu u srijedu da Ukrajina neće prihvatiti nikakve prijedloge za okončanje rata s Rusijom koji bi uključivali gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba. Li Hui, posebni kineski predstavnik za euroazijska pitanja i bivši veleposlanik u Rusiji, posjetio je Ukrajinu u utorak i srijedu te se sastao s ukrajinskim šefom diplomacije Dmitrom Kulebom, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Prvi je to posjet Kijevu visokog izaslanika Kine koja ima sve jače veze s Moskvom od početka invazije Rusije na Ukrajinu u veljači 2022. "Kuleba je posebnog izaslanika kineske vlade detaljno izvijestio o načelima obnove održivog i pravednog mira temeljenog na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", priopćilo je ministarstvo.

Galerija Strah, tuga i jad: Ovo su razmjeri štete koja je u Hrvatskoj dosad nastala od poplava

Ukraine's FM Dmytro Kuleba attends a meeting with China's special representative for Eurasian affairs Li Hui in Kyiv
1/71

"Istaknuo je da Ukrajina nije prihvatila nikakve prijedloge koji uključuju gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba", navodi se u priopćenju.

Očekuje se da će kineski izaslanik razgovarati i s dužnosnicima u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Kina se suzdržala od osude Moskve i ne govori o "invaziji", što je prouzročilo kritike europskih zemalja i SAD-a koji dovode u pitanje vjerodostojnost Kine kao potencijalnog posrednika između zaraćenih strana.

VIDEO Tužan prizor šapica u vodi: Poplavljen azil u Ogulinu

Ključne riječi

Komentara 4

US
ustrajan
03:00 18.05.2023.

Obe strane u ratu moraju imati motivaciju za zavrsetak rata. Ukraina inzistira na cjelovitosti teritorija kako su joj garantirali u Budimpesti 1992 Amerika, Britanija i Rusija! Rusiji ce se ponuditi da zadrzi vecinu danasnjih oblasti, krajeva i republika a Kini ce se u tom slucaju dodjeliti samo teritorij od Altaja pa na istok samo do Amura ukljucujuci i Amur. Yakutija i Chukotska ce biti samostalne nezavisne drzave uz mogucnost bliskih veza s Kinom. U slucaju da Rusija ne pristane na tako dobronamjerne ponude rat ce se nastaviti do raspada danasnje ruske federacije na drzavu realisticno umanjenu prema mogucnostima i potrebama Rusije. Tako postavljeni planovi mirovne konferencije ce motivirati Rusiju na konstruktivne pregovore bez megalomanskih zahtjeva.

US
ustrajan
03:08 18.05.2023.

Molim komentatore da se ne zalijecu s prijetnjama nuklearnim oruzjem jer nemojmo zaboraviti Sovjetski savez je izgubio oko 23% svog teritorija na povrsinu danasnje Ruske federacije bez ispaljenog jednog jedinog metka! Zasto bi sada slican gubitak teritorija koji Rusija itako prakticki vec dugo ne kontrolira predstavljao nekakav drugaciji ishod.

CM
Crni_moj
05:35 18.05.2023.

Kako pišu povjesničari Krim je već više od 100 godina ruski a samo je administrativno uveden pod ukrajinsku nadležnost u "zajedničkoj državi SSSR". Donjeck I Donbas pripadaju Ukrajini. To je platforma za uspostavu mira. Postoji i neka vrsta dogovora već od 60ih da se velike sile drže na nekom rastojanja kojeg Nato krši već od trenutka kad je obećao da se neće širiti na istok. Posljednjih 10 godina sve više zemalja članica Natoa smatralo je da nato nije više potreban, čak i u USA je bilo takvih. Ipak je to moćna organizacija, i za opstanak a vidimo i za proširenje iskoristila je Ukrajinu a i Rusiju donekle, naravno uz podršku vojne industrije koja ovo sve financira novcem poreznih obveznika koji su sami tome krivi jer su doveli na vlast političare bez kalibra i obrazovanje a vidimo i da su skloni korupciji. Kada moćnici duboke države pokupe novac od običnog naroda i učini ga ovisnim o bankama, rat će se odjednom završiti, slično kao Korona koja je imala sličnu svrhu. Do tada će ginuti mladi ljudi za osvajanje uništenog prostora, na koji se nitko od izbjeglica obje strane neće vratiti u narednih 100 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije