Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Ukrajinci: Napredujemo kod Bahmuta, Rusija šalje nove postrojbe; Produljen sporazum o izvozu žita

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen check Russian positions after a fight near the front line city of Bakhmut
Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/9
17.05.2023.
u 21:25

London želi uspostaviti "međunarodnu koaliciju" kako bi pomogao Ukrajini da dobije borbene zrakoplove F-16, priopćio je Downing Street u utorak nakon sastanka britanskog premijera Rishija Sunaka i njegovog nizozemskog kolege Marka Ruttea

Ukrajina nema dovoljno vojne opreme za pokretanje protuofenzive protiv Rusije, rekao je zamjenik šefa ureda predsjednika Zelenskog. Rusija je pokrenula iznimno intenzivan zračni napad na Kijev u ranim jutarnjim satima u utorak, koristeći bespilotne letjelice, krstareće i vjerojatno balističke rakete, rekli su gradski dužnosnici. Vrhovni zapovjednik Ukrajine, Valerij Zalužni, rekao je da su branitelji Kijeva oborili 18 od 18 ruskih raketa i dronova. Mađarska nije odobrila isplatu sljedeće tranše vojne potpore Ukrajini osigurane u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), priopćio je u utorak ured vladinog glasnogovornika.

VIDEO Proturaketni obrambeni sustav Patriot koji koristi Ukrajina pretrpio je oštećenja u jučerašnjem ruskom napadu

TIJEK DOGAĐAJA:

21:28 -  Ultrasofisticirani sustav protuzračne obrane Patriot koji su Sjedinjene Države poslale Ukrajini oštećen je, ali je operativan, rekao je u srijedu visoki američki dužnosnik ministarstva obrane. "Sustav Patriot je operativan", rekao je za AFP dužnosnik dodajući da se nastavlja procjena oštećenja koje je prouzročio neidentificirani projektil koji je pao u blizini.

Ruska vojska je u utorak priopćila da je uništila sustav Patriot "visoko preciznim udarom hipersonične rakete Kinžal". Ukrajina je u srijedu demantirala te informacije Moskve, istaknuvši da napredni sustav za presretanje raketa opremljen jednim od najboljih radara u svijetu, funkcionira i u "radnom je stanju". "Ne brinite, sve je u redu s Patriotom", rekao je za AFP glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Jurij Ihnat.

17:25 - Crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskog žita produljen je za još dva mjeseca, kazao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a dogovor je potvrdila i Rusija, dan prije nego što je mogla napustiti sporazum zbog prepreka njenom izvozu žitarica i gnojiva.

Erdogan je to objavio u govoru dužnosnicima vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), nakon što je posljednji brod napustio ukrajinsku luku s žitom sukladno sporazumu koji omogućuje sigurni izvoz ukrajinskih žitarica Crnim morem. Da nije došlo do obnove sporazum bi istekao u četvrtak.

"Dogovor o crnomorskom žitnom koridoru produljen je za dva mjeseca turskim nastojanjima", rekao je u svom televizijskom govoru, također se zahvalivši ruskim i ukrajinskim čelnicima te glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu na njihovoj pomoći.

UN i Turska bili su posrednici prilikom sklapanja sporazuma o izvozu žita na 120 dana u srpnju prošle godine kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica.

Moskva je u studenom pristala produljiti sporazum na dodatnih 120 dana, ali je zatim u ožujku pristala na produženje od 60 dana - do 18. svibnja - osim ako se ne ispuni niz zahtjeva u vezi s ruskim poljoprivrednim izvozom.

Iako ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama, Moskva kaže da barijera izvozu postoji posredno zbog sankcija koje pogađaju financijski sektor, logistiku i osiguravajuća društva.

VEZANI ČLANCI:


16:49 - Ukrajinska vojska je priopćila da su njezine snage u teškim borbama kod istočnog grada Bahmuta ostvarile napredak te da Rusija nastavlja slati nove postrojbe, uključujući i padobrance.

Kijev unazad tjedan dana svojim objavama ukazuje da su ruske snage, nakon višemjesečnih borbi za Bahmut, u nekim područjima oko toga grada bile prisiljene povući se. "Uspješno vodimo obrambenu operaciju i tijekom današnjeg dana naše su jedinice prodrle oko 500 metara u dubinu na dijelovima fronte kod Bahmuta", rekao je vojni glasnogovornik Serhij Čerevatji.

"Neprijatelj nastoji zauzeti grad i napada svim sustavima i kalibrima (...) dovode nove jedinice, uglavnom padobrance, kako bi polučili nekakav privremeni uspjeh", rekao je Čerevatji.

Ruska agencija RIA Novosti prenosi rusko ministarstvo obrane koje je objavilo da su u tijeku borbe za zapadne dijelove Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar objavila je da su ukrajinske snage posljednjih dana pod svoju kontrolu vratile oko 20 četvornih kilometara teritorija oko Bahmuta.

Moskva pokušava osvojiti Bahmut kako bi joj bio otvoren put za zauzimanje ostatka Donbasa.


11:52 - Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko ih je ozlijeđeno u najnovijem ruskom granatiranju koje je pogodilo područja fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini, javlja CNN.

Mikolajev: U raketnom napadu na južni ukrajinski grad Mikolajev kasno u utorak ozlijeđena je jedna osoba i oštećen trgovački centar i druge zgrade, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim na Telegramu. "Sinoć, 16. svibnja, u 23:08, Mikolajev je bio izložen neprijateljskom raketnom napadu", napisao je Kim u objavi na Telegramu u srijedu ujutro. “Usljed toga djelomično su uništeni trgovački centar i salon automobila, a spasioci su brzo ugasili požare na tim objektima. Eksplozivni val oštetio je privatne kuće i trgovine. Osim toga, pogođen je i objekt industrijske infrastrukture. Prijavljeno je da je jedna osoba ozlijeđena.”

Herson: Također u utorak, Rusija je ispalila više od 400 granata na južnu regiju Herson, ranivši sedam osoba, uključujući troje djece, prema Oleksandru Prokudinu, čelniku regionalne vojne uprave Hersona.

Zaporižja: Rusija je granatirala 16 gradova i sela u blizini južne linije bojišnice u regiji Zaporižja, rekao je guverner Yurii Malashko. Tri osobe, uključujući 34-godišnjeg vozača traktora i 61-godišnjeg agronoma, ranjene su u polju, a još jedan 48-godišnjak je ozlijeđen u Huliaipoleu, izvijestio je Malashko.

Donjeck: U istočnoj oblasti Donjeck u Ukrajini, jedna osoba je ubijena, a druga ranjena u gradu Kurakhove, a još jedna osoba je ranjena u gradu Kostiantynivka, koji se nalazi zapadno od Bahmuta.


11:36 - Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na društvenim mrežama kratak video koji su naslovili "Neslomljeni duh Bahmuta".

U videozapisu vojnik u odori s kacigom na glavi svira klavir u razrušenoj prostoriji koja izgleda kao da je nekoć mogla biti škola, dok se u pozadini čuju zvukovi eksplozija i pucanja. Lokacija i vrijeme snimke nisu neovisno provjerene.


10:18 - Posljednji brod obuhvaćen trenutnim crnomorskim ugovorom o žitu napustio je Ukrajinu. DSM Capella napustio je luku Chornomorsk noseći 30.000 tona kukuruza i na putu je za Tursku, prema podacima koje su objavili Ujedinjeni narodi. Sporazum uz posredovanje UN-a dopušta siguran izvoz ukrajinskog žita od prošlog srpnja, ali istječe sutra, a Rusija još nije pristala na produženje. Postoje strahovi da bi se globalna kriza s hranom pogoršana invazijom Moskve mogla pogoršati, ako dogovor sutra završi, piše Sky News.


9:50 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi rat u Ukrajini mogao završiti jer SAD napušta svoje saveznike, kao što je rekao da se dogodilo u Afganistanu. Tass javlja da je u intervjuu za televizijski kanal Tsargrad šef ruske diplomacije podsjetio da su SAD “napustile afganistansko vodstvo na koje su se oslanjale tijekom dvadesetogodišnje američke okupacije te zemlje”.

"Nadam se da moderni političari obraćaju pozornost na povijest", prenosi Tass, rekao je Lavrov. “Politolozi o tome puno pišu. Predviđaju da će sve to trajati dokle god to Amerikancima treba. Ti ljudi [vlada u Kijevu] bit će na vlasti sve dok ih [SAD-u] trebaju”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.


9:33 - Prva dama Ukrajine Olena Zelenska zatražila je od Južne Koreje da osigura sustave protuzračne obrane kao i nesmrtonosnu vojnu opremu kada se u utorak sastala s predsjednikom Yoon Suk Yeolom u Seulu, izvijestile su obje zemlje. Zelenska, koja je u posjetu glavnom gradu Južne Koreje kao izaslanica ukrajinskog predsjednika, zatražila je niz stvari uključujući detektore mina, opremu za razminiranje i vozila hitne pomoći, rekao je u utorak glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Lee Do-woon. Prema ukrajinskom predsjedničkom uredu, Zelenska je rekla Yoonu da je njezinoj zemlji potrebna pomoć s tehnologijama po kojima je Južna Koreja "poznata".


9:00 - Rusija je granatirala sjeveroistočnu regiju Harkiv više od 140 puta u posljednjih mjesec dana, rekao je ukrajinski dužnosnik. Među napadima su bila 24 raketna napada, koji su uglavnom gađali "civilne objekte i civilno stanovništvo", rekao je šef regionalne državne uprave Oleg Sinegubov. "Ruski okupatori intenziviraju terorističke napade na civilno stanovništvo regije, koristeći svo raspoloživo oružje - cijevi i raketnu artiljeriju, minobacače, zrakoplovstvo, bespilotne letjelice, raketno oružje i malokalibarsko oružje", napisao je na Telegramu. Izvještavajući o posljednja 24 sata, rekao je da su granatirana najmanje 24 naselja u regiji, a da je jedan muškarac poginuo.


9:00 - Zračna bitka iznad rusko-ukrajinske granice "intenzivirala se" tijekom prošlog tjedna, a "povećana prijetnja" izazvat će "izuzetnu zabrinutost" u Moskvi, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Izvješće dolazi nakon što je Ukrajina uspješno neutralizirala prvu balističku raketu KILLJOY koja se lansira iz zraka.

U najnovijim obavještajnim podacima, ministarstvo je reklo da će obaranje projektila, koji je Vladimir Putin opisao kao "nepobjediv", biti "iznenađenje i neugodnost" za ruskog predsjednika. "Rusija je nastoji neutralizirati ukrajinske moderne sustave protuzračne obrane, ali je u tom procesu vjerojatno izgubila još nekoliko KILLJOY-a", dodaje se. Prošlog tjedna Ukrajina je navodno "oborila" četiri ruska zrakoplova (dva mlažnjaka i dva helikoptera) i iznad ruske regije Brijansk. Ministarstvo obrane je priopćilo da će to izazvati "iznimnu zabrinutost" za ruske Zračne svemirske snage jer koriste pogranično područje za pokretanje zračnih napada.


8:23 - Proturaketni obrambeni sustav Patriot američke proizvodnje koji koristi Ukrajina vjerojatno je pretrpio određena oštećenja u jučerašnjem ruskom napadu, rekla su Reutersu u utorak dvojica američkih dužnosnika, dodajući da se ne čini da je uništen. Sustav Patriot jedan je od niza sofisticiranih jedinica protuzračne obrane koje je Zapad isporučio za pomoć Ukrajini u odbijanju ruske kampanje zračnih napada koji ciljaju kritičnu infrastrukturu, elektroenergetska postrojenja... 

Jedan američki dužnosnik, govoreći za Reuters pod uvjetom anonimnosti i citirajući prve informacije, rekao je da Washington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravak sustava i da se u ovom trenutku ne čini da će sustav morati biti uklonjen iz Ukrajine. Dužnosnik je dodao da će Sjedinjene Države imati bolje uvide u nadolazećim danima i da bi se informacije s vremenom mogle promijeniti. The Guardian nije mogao neovisno provjeriti istinitost komentara.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane, uključujući protiv zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila. Obično uključuje lansere zajedno s radarima i drugim vozilima za podršku.


7:30 - Umirovljeni vojnik specijalnih postrojbi američke vojske identificiran je kao američki državljanin kojeg je ovaj tjedan ubilo rusko topništvo u gradu Bahmutu zahvaćenom sukobima, prema bliskom prijatelju i osnivaču neprofitne skupine koja radi u Ukrajini.

VIDEO Iz perspektive ukrajinskog vojnika: Kako izgleda ratovanje u Bahmutu

Umirovljeni stožerni narednik Nicholas Maimer bio je u zgradi u Bahmutu koja se srušila nakon što je pogođena topničkom vatrom, prema umirovljenom potpukovniku Perryju Blackburnu, osnivaču neprofitne organizacije AFGFree, s kojom je Maimer radio u Ukrajini. Ukrajinci koji su bili s Maimerom vjerovali su da je ili zarobljen u srušenoj zgradi ili ubijen baražnom vatrom ruskog topništva, rekao je Blackburn.

“Došli su u položaj u kojem su bili, artiljerija je počela snažno dolaziti i zgrada se počela urušavati. Tada je većina tamošnjih Amerikanaca i Ukrajinaca uspjela pobjeći. Nažalost, Nick nije uspio pobjeći”, rekao je američki prijatelj Maimera u Ukrajini za CNN. Potvrda o Maimerovoj smrti dolazi nakon što je čelnik ruske privatne vojne tvrtke Wagner Jevgenij Prigožin tvrdio da pokazuje tijelo Amerikanca u videu objavljenom u utorak na Wagner Telegram grupi.


7:23 - Unatoč uspješnim protunapadima Ukrajine oko Bahmuta u Donjeckoj oblasti, ruske snage su se vjerojatno obvezale pojačati ofenzivne napore u tom području, objavio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem izvješću. Think tank sa sjedištem u D.C.-u citirao je ruskog posrednika u Donjeckoj oblasti Denisa Pushilina koji je 16. svibnja ustvrdio da je Moskva "ojačala svoje snage u području Bahmuta kako bi stabilizirale situaciju".  Istaknuti ruski vojni bloger također je tvrdio da su četiri neodređena ruska bataljuna raspoređena u Bahmutu, izvijestio je ISW.

U proteklih nekoliko dana ukrajinske snage ponovno su zauzele oko 20 četvornih kilometara u sjevernom i južnom predgrađu Bahmuta, rekla je 16. svibnja zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar. Dan prije Maliar je izvijestila da ruska vojska raspoređuje dodatne zračne snage za obranu bokova Bahmuta, rekao je ISW. U samom Bahmutu, ruske trupe su "donekle" napredovale, premještajući jedinice "profesionalnih padobranaca" u grad, rekala je Maliar također 16. svibnja, prenosi Kyiv Independent.


7:20 - Rusija u posljednje vrijeme koristi više streljiva kako bi nadjačala i zbunila ukrajinsku protuzračnu obranu, rekao je neimenovani američki dužnosnik upoznat s tim pitanjem za CNN. U ranim jutarnjim satima 16. svibnja Rusija je izvela masovni napad na Ukrajinu, lansirajući hipersonične rakete Kinžal, krstareće rakete Kalibr i rakete Iskander. Ukrajinska vojska je izvijestila da je oborila svih 18 projektila.

U napadu je možda oštećen američki raketni sustav Patriot, izvijestio je ranije CNN. Američki dužnosnik rekao je za CNN da je Rusija pokrenula napade iz nekoliko smjerova odjednom, ciljajući zapovjedne i kontrolne centre u Kijevu i drugim kritičnim mjestima. Napad velikih razmjera možda je bio pokušaj odgode ukrajinske protuofenzive, ali da bi oni zapravo mogli ići u korist Ukrajine jer napadi iscrpljuju ograničenu rusku zalihu preciznog streljiva, rekao je dužnosnik.

Ključne riječi

Komentara 83

Avatar Hazl113
Hazl113
07:44 17.05.2023.

Nevjerojatno da se stalno priča i govori o F-16, a njega Ukraina nikad neće imat. Dajte malo o F-18 i Tornadima.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:38 17.05.2023.

Wagner i dalje napreduje u Bakhmutu, manje od 5% grada je još u ukrajinskim rukama. Ukrajinci su zaustavili i donekle odbacili kliješta okruženja koja su im prijetila ali nisu bili dovoljno uspješni u ostvarivanju ciljeva osvajanja visova na sjeveru ii jugozapadu od Bakhmuta. Oko 50-60 km sjeverno od Bakhmuta u širem području grada Soledara vode se teške borbe kojima se Ukrajinci nekako probijaju kroz rusku obranu u širem obuhvatu i prodoru. Rusi javljaju o ukrajinskim gubicima od 400 ranjenih i ubijenih, 12 tenkova, 18 borbenih vozila pješaštva, 2 oklopna borbena vozila jednu D-20 haubicu. Svoje gubitke nisu objavili. Vode se rasprave oko uništavanja Patriota kod Kijeva. Pokazalo se da je uništen samo dio cjelokupne baterije Patriota i u tijeku je procjena da li će se servis obaviti u Ukrajini ili mora doći zamjena dijelova sustava. Uništenje je urađeno usred sveukupnog napada na Kijev, iz ruskog aviona koji je iz daljine ispalio raketu na izgleda radarski dio sustava i djelom oštetio i lansirni dio protuavionskih raketa. Inače uvijek su prvi na udaru radarski sustavi protivnika čim se uključi radar. Radar djeluje kao far dozivač na aerodromima i mora ga se brzo isključiti i preuzeti drugim radarom jer uključenjem otkriva svoju poziciju.

SA
saudinus
18:46 17.05.2023.

Samo hrabro Ukrajinci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije