Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove sankcije

Prag isključuje ruski Rosatom i Sputnjik V

FILE PHOTO: Austria hosts leaders to discuss the distribution of COVID-19 vaccines, in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.04.2021.
u 12:29

Reakcija je to na nekoliko međusobnih protjerivanja diplomata nakon što je Češka optužila ruske tajne službe za smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014. godine.

Češka vlada objavila je u ponedjeljak da isključuje ruski Rosatom iz natječaja za nuklearnu centralu vrijednog više milijarda eura i da je odustala od nabave ruskog cjepiva Sputnjik V u jeku diplomatskog sukoba s Moskvom. 

"Od Rosatoma nećemo tražiti dokumente o procjeni sigurnosti", rekao je novinarima češki ministar industrije i trgovine Karel Havliček.

Nakon odluke o isključenju Rusa, ugovor o izgradnji nove jedinice u nuklearnoj centrali Dukovani na jugu Češke do 2036. godine, mogao bi biti sklopljen s francuskim EDF-om, južnokorejskim KHNP-om i američkim  Westinghousom.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Hamaček objavio je da njegova zemlja ne namjerava kupiti ni Sputnjik V, rusko cjepivo protiv covida-19. 

"Oslanjamo se na cjepiva koja je odobrila Europska agencija za lijekove, EMA", dodao je. 

Korištenje Sputnjika V već je izazvalo previranja na češkoj političkoj sceni. Prije tjedan dana češko je predsjedništvo objavilo da je smijenjen ministar vanjski poslova Tomas Petriček koji je bio protiv korištenja tog cjepiva bez europskog odobrenja,

Ključne riječi

Komentara 12

SI
sisavac
14:41 20.04.2021.

hahaha, znači, westinghouse će dobiti ugovor. kako prozirno. rusi krivi za eksploziju prije 7 godina... čudo jedno kako nitko ne spominje drugu, koja je uslijedila, a bitnija je.. austrijanci su presretni inače, još jedna nuklearka oko njih. a još veća fora da čehi izjavljuju da rusija nije napala češku, da ta nesreća nije teroristički čin! dan poslije! svašta. samo se jedno pitanje treba postaviti, kako dugo će rusi imati strpljenja. imaju neobičnu sadističku naviku i povijest trpljenja nepravdi, omalovažavanja, ali ih povijest pamti više kao narod koji kad krene, ne staje. velike stvari se događaju, trgaju se veze koje se ne bi smjele, europa ulazi u blato iz kojeg neće se dići sama, ni samo tako. sve ove stvari guraju ruse kinezima, a oni zajedno su ipak nešto što zapad ne može probaviti, kamoli pobijediti. kini paše ovakav razvoj događaja. europa je gubitnik u svakom slučaju. europa pada u ruke amerikancima, sad je već kontroliraju, većina europskih zajedničkih institucija i organizacija je pod direktnim američkim nadzorom. da, jest ćete gmo jako brzo. iza ovog cirkusa optuživanja rusa događaju se tektonski poremećaji. neki se ugovori spremaju, a vi samo čekajte akciju rusa... vama je problem ruska vojska u rusiji, a nije američka 10 km od ruske granice. ok, nek vam bude. vama je normalno da države daju par tisuća milijardi dolara bankama, a da rasta ekonomije nema, osim divljanja indexa na burzama. a bez povećanja proizvodnje, što je jako čudno..

Avatar Čepiga.
Čepiga.
19:16 20.04.2021.

Ruski kriminalci, prava slavenska braća...

AA
aabbcc
18:03 20.04.2021.

Hahaa, ovi u Pragu uveli sankcije Rusima nece vaccinisati Češkinje pa ti budi pametan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije