Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osveta Pragu

Rusija protjerala 20 čeških diplomata

FILE PHOTO: Russian President Putin attends a session of the Russian Geographical Society in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.04.2021.
u 09:34

Radi se o najvećem sukobu između Praga i Moskve od kraja desetljeća sovjetske dominacije nad istočnom Europom 1989. godine.

Rusija je protjerala dvadeset čeških diplomata u znak odmazde nakon što je Prag učinio sličan potez, i dala im je nešto više od 24 sata da napuste zemlju, objavila je agencija RIA novosti navodeći ministarstvo vanjskih poslova.

Reakcija je to na protjerivanje 18 ruskih diplomata iz Praga. Kao razlog Česi navode da dvojica navodnih ruskih špijuna, optužena da su novičokom otrovali 2018. u Britaniji Sergeja Skripalja i njegovu kći, stoje iza eksplozije u češkom mjestu Vrbetice 2014. u kojoj su poginule dvije osobe.

Prag je pojasnio da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom skladištu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od glavnog grada.

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila da su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri bojnim otrovom novičokom u Salisburyju 2018.

Češka je obavijestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju u mjestu Vrbetice. 

SAD su u nedjelju snažno podržale Prag; State Department je pohvalio njegov čvrst odgovor na "ruske subverzivne akcije na češkom tlu".

Rusija je rekla da su optužbe Praga apsurdne budući da je prvotno za eksploziju u Vrbeticama Prag bio optužio vlasnike skladišta. 

Protjerivanje je nazvala "nastavkom niza akcija protiv Rusije koje Češka poduzima posljednjih godina", optužujući Prag da "nastoji udovoljiti SAD-u s obzirom na nedavne američke sankcije Rusiji". 

Ključne riječi

Komentara 13

MP
miroslav.petkovic.7564
11:25 19.04.2021.

Tako je to kad moras slusat amera..Nije to zelja bratskog ceskog naroda..Jako providno .Rekose Rusi, mogu oni i zakljucat konzulat po nama ako hoce nije problem... Gadno se kuva eto vam Biden, domaci amerikanci doveja je odnose Amerike i Russ na ivicu rata...Slusam ovdje u Moskvi na Tv kazu crvena linija vec davno je predena ..Sad je gotovo ko voli nek izvoli...Pa Biden zvonil Vladimirovica voda do grla dosla...Rusi kazu Krim sto dalje u luku zaobilazite. .Mislili Ameri ,dva broda ufurat u Crno more medutim rusi kazu briste bolje za vas...Sad patroliraju u sredozemlju...Sta kazu domaci amerikanci da da...Nije se sa Rusima igrat vatre da,da sad kmecanje.

Avatar majkuvam
majkuvam
12:22 19.04.2021.

Česi su prvo utvrdili da su krivci bili vlasnici skladišta,sada nakon sedam godina sjetili se da su ipak Rusi krivi.Vjerodostojno,nema što.Amerikanci i Englezi slavenske nacije desetljećima tretiraju kao indijanska plemena po poznatoj formuli "zavadi i vladaj".Cilj je jasan,pokoriti Rusiju i nakon toga neka svi Slaveni završe kao Indijanci Sjeverne Amerike.Zašto se ne bi ulazilo u vojne saveze na bazi DNK pojedinih nacija,u današnje vrijeme lako izvedivo.Oh da,pa naravno,to bi odmah proglasili rasizmom...

DU
Deleted user
10:19 19.04.2021.

Česi su brzo reagirali za slučaj iz 2014. Vjerojatnije je da Ameri vode specijalni rat s Rusima na Europskom kontinentu. Nadam se, da za njihovo prepucavanje neće stradati nedužni ljudi i nedužne države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije