Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REDOVNA AKTIVNOST

Pozivi iz MORH-a iznenadili građane; General Krešić: Obvezni vojni rok je zamrznut, a ne ukinut

Zimski kamp kadeta u vojarni “Josip Jović” u Udbini
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
21.03.2023.
u 12:47

Iz MORH-a su pojasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH

Neki su građani na kućne adrese dobili poziv iz MORH-a u kojem stoji da se moraju javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda. Iz MORH-a su pojasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH. Riječ je o građanima koji su prošli vojnu obuku te su starosti između 20 i 55 godina života. 

Umirovljeni general Marinko Krešić, iz Hrvatskog generalskog zbora kazao je za HRT da su ovi pozivi redovna zadaća Ministarstva obrane da budu informirani gdje su, kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune i da imaju prigovor savjesti - ako ne žele ići.

"Ne možemo reći da je sigurnost Hrvatske ugrožena, ali sigurno možemo reći da ovo pitanje trebamo pripremiti itekako ranije, posebno po pitanju dizanja pričuve koje smo mi zamrznuli, a ne ukinuli vojni rok. To znači da jednom odlukom Vlade, Sabora, sutra se može donijeti odluka da se ponovno uvede. Kako znamo sve zemlje u okružju imaju obvezan vojni rok. Sigurnost Hrvatske ovisi o pričuvi. Kad smo imali pričuvu dobili smo Domovinski rat", istaknuo je.

Kazao je da kod nas postoji loša promidžba služenja Hrvatske vojske zbog čega dolazi do toga da mladi neće u vojsku. "Međutim, mi nismo dovoljno razgovarali što taj ročnik znači za sigurnost, što on znači za hrvatski narod za institucije hrvatske države, što on znači za okruženje. Svi smo se hvalili ulaskom u NATO. Kišobran je pokriven. Hrvatska u EU. No mi i dalje nemamo predstavnika NATO-a. Već godinu i 3 mjeseca smo nepopunjeni iz razloga naše razjedinjenosti Vlade i ureda predsjednika. To nije ugled Hrvatske i hrvatskog naroda", rekao je.

Video: Znate li što učiniti ako autom sletite u more? Evo preporuka njemačkih stručnjaka

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar robil
robil
14:41 21.03.2023.

Mene bi zvali u rezervu sa 50+ a mladi ne služe vojni rok jer su???

GO
goran2hr
14:13 21.03.2023.

Sve je to ipak nejasno. Radi li se na tome da se vrati vojni rok (onako kako spada) - onda bi to bilo nešto za pozdraviti. Znači li ovo korak ka dodatnom upetljavanju Hrvatske u tuđi rat - onda je to nešto za osuditi. Također, ovo pražnjenje vojnih skladišta, zapravo je udar kako na aktivni, tako i na pričuvni sastav HV-a, jer kako od njih očekivati da ispune zadaću, ako ih se ostavi praznih ruku? To zastarjelo, ali funkcionalno oružje, podsjeća na priču iz 1990., kada je razoružana hrvatska TO. Za ovo što nam sada odvuku nećemo dobiti ništa, krenu li događaji u lošem smjeru ponovno nećemo imati čime se braniti. Zar ništa nismo naučili?

VO
volimnju
22:17 21.03.2023.

kad vidim da idu djeca od političara i tajkuna onda idem i ja, a za tuđe ratove me baš jako libo nešto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije