Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMANTIKA U BRDIMA

Poželjeli vidjeti zalazak sunca na Papuku, pa ih HGSS morao spašavati: 'Ovo je bio korak do katastrofe'

zima
Foto: Maja Santosi/PIXSELL
1/2
15.02.2021.
u 15:33

Spasiocima je trebalo sat vremena da ih pronađu. Oboje su bili poprilično pothlađeno.

Pripadnici požeškog HGSS-a i rendžeri iz Parka prirode Papuk u subotu navečer su spasili 30-godišnjeg muškarca i 22-godišnju ženu koji su se izgubili na na planinarskog stazi silazeći sa Ivačke glave, jednog od kamenitih vrhova Papuka. 

Iako su na planinarenje Jankovcem krenuli rano popodne, neočekivano su zaglavili na Papuku i shvatili da je temperatura pala na minus 15. Par je ispričao spasiocima kako su samo htjeli vidjeti zalazak sunce s vrha Papuka.  Prvo su se šetali Jankovcem, nakon čega su krenuli prema Ivačkoj glavi. Svratili su i u suvernicu gdje su ih upozorili da ne idu prema vrhu jer ima treba dva-tri sata hoda i isto toliko prema natrag.  

- Imali su sreće što su imali signal na mobitelu. Kada su shvatili da su se izgubili, a to je bilo već oko 19 sati navečer, nazvali su 112 i poslali nam svoju lokaciju. To nam je uvelike pomoglo potragu i brz dolazak do njih. Da nisu imali signal, ne znam kako bi se to završilo -  rekao je Josip Kraher, pročelnik HGSS stanice Požega koji je rukovodio akcijom spašavanja za 24sata. 

 

Spasiocima je trebalo sat vremena da ih pronađu. Oboje su bili poprilično pothlađeno. 

- Bili smo dobro opremljeni i znao sam put do gore jer mi nije bilo prvi puta da se penjem. Obišao sam većinu vrhova. No, dogodilo se to da se nisam tamo penjao oko tri godine. Bilo je intervencija u okolišu, raskrčivanja dijelova šume, i staza se promijenila. Što je najgore, poveo sam sa sobom prijateljicu koja nikada nije bila u tom dijelu Slavonije i nije se bavila planinarenjem pa je sada, na žalost, stekla ne baš lijepo iskustvo. Trebali smo doživjeti malo avanture u prirodi, a ovo je bio korak do katastrofe - otkrio je muškarac nadodajući kako su ipak vidjeli fenomenalan zalazak sunca

Naveo je kako je mislio da je zapamtio stazu gledajući markere kad su se penjali, no perspektiva se promijenila kad je pao mrak.  

- Gotovo sat vremena hodali smo u krug pokušavajući naći znak za Jankovac. Tek kasnije sam shvatio da sam na cesti skrenuo lijevo umjesto desno. Nismo paničarili nego smo pozvali 112 i poslali im svoju lokaciju. Jedino je bio problem što je bilo jako hladno dok smo ih čekali pa smo skakali i plesali da se zagrijemo - ispričao je 30-godišnjak  za 24sata dodajući kako ni ne želi pomisliti što bi bilo da nisu imali mobitel ili signal.

VIDEO: Pogledajte kako se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu

Ključne riječi

Komentara 4

SS
sokac sa drave
17:01 15.02.2021.

Budala i idijota ima skoro svugdje.

MO
modovisisajteMaraschino
16:11 15.02.2021.

Jel kojim slučajem to isti onaj koji je prije 5-6 godina na isti način odveo curu u planine pa se nije vratila, isto se smrzla.

MA
Maiden
15:42 15.02.2021.

Naplatiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije