Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOROR U FRANCUSKOJ

Požar u migrantskoj četvrti: 'Čuli smo vriskove susjeda, a nismo im mogli pomoći'

storyeditor/2022-12-16/francuska_pozar.JPG
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
1/7
17.12.2022.
u 15:27

U požaru u Francuskoj, kojemu se još ne zna uzrok, stradalo je desetero ljudi, među njima i petero djece, iako su vatrogasci na požarište stigli vrlo brzo

Najmanje desetero ljudi, uključujući petero djece od tri do 15 godina, poginulo je u požaru u stambenoj zgradi u Vaulx-en-Velinu pokraj Lyona u Francuskoj, priopćila je lokalna vlada. Prema svjedocima, u požaru koji je izbio u prizemlju i proširio se do sedmoga kata četiri su osobe teško ozlijeđene i u kritičnom su stanju, dok ih je deset ozlijeđeno, uključujući dva vatrogasca, objavile su hitne službe, koje su brzo stigle na požarište pokušavajući spasiti ljudske živote.

Svjedoci u šoku

Lokalne vlasti u regiji Lyon/Rhone rekle su da je dojava o požaru stigla u 3.12 sati, a do 3.25 oko 170 vatrogasaca i 65 vatrogasnih vozila bilo je na požarištu. Hitne službe izvijestile su da je požar izbio u stambenoj zgradi sa sedam katova u četvrti Mas du Taureau, a prve informacije govore da je požar izbio u 3 sata, dok je uzrok požara za sada nepoznat.

Svjedoci, koji su u šoku, govorili su o strahotama jer požar je zahvatio ljude koji su spavali i nisu imali nikakve šanse izvući živu glavu, pogotovo oni koji su bili na najvišim katovima.

– Probudili su me vriskovi susjeda. Htjeli smo pomoći ljudima, ali dim je bio pregust i nije se moglo disati. Vidio sam mrtvu ženu. To je dramatično – opisao je prve slike tragedije za list Le Progres jedan od stanara, Muhamed, dok je druga susjeda, Emina, izjavila da se još trese od šoka te da dijete zbog traume nije pustila u školu.

– To je strašno, čuješ viku i zapomaganje, a nemoćan si. Znaš da su u stanu djeca i naši prijatelji koje susrećemo svakog dana i srce ti puca jer ne možeš ništa osim čekati da ti krikovi i pozivi upomoć utihnu. Mom je djetetu bilo traumatično čuti takve krikove, krikove užasa. Noge mi se još tresu – kazala je Emina za lokalne medije tvrdeći kako unatoč tome što su vatrogasci i hitne službe došli vrlo brzo, vatra je bila brža od njih i progutala zgradu i ljude.

Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS

Olivier Klein, ministar izaslanik za gradove i stanovanje u vladi Élisabeth Borne, kazao je u petak ujutro kako se "od privremene brojke naježite".

Ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin rekao je da je uzrok požara još nepoznat i pohvalio rad vatrogasaca koji su spašavali ljude u "izuzetno teškim uvjetima". Dodao je da su sva poginula djeca bila u dobi od tri do 15 godina. Kazao je i kako će se kasnije u petak pokrenuti istraga o tome što je izazvalo požar, ističući da postoji nekoliko scenarija u vezi s njegovim uzrokom, te da je cijelu noć razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Migrantska četvrt

Stambena zgrada u kojoj je izbio požar dio je stambenog projekta u predgrađu Lyona. Čini se da je plamen izbio u prizemlju te se proširio prema gornjim katovima. Četvrt je bila na lošem glasu zbog problema urbanog propadanja i kriminala, ali je u fazi obnove vrijedne više milijuna eura. U tom dijelu Lyona živi mnogo migranata koji su se doselili u Francusku. 

VIDEO: Govor Laure Soče na prosvjedu nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije