Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUTTE PODIGAO RUKU

Pozadina otvaranja pregovora EU s BiH: Kako su Hrvatska i šefica EK lomili Nizozemsku i Finsku

Sarajevo: Zajedničko fotografiranje Borjane Krišto, Ursule von der Leyen, Marka Ruttea i Andreja Plenkovića
Armin Durgut/PIXSELL
23.03.2024.
u 19:55

Pred Bosnom i Hercegovinom sada je zadatak da, uz ispunjavanje kriterija, provede izbornu reformu

Nizozemski premijer Mark Rutte u četvrtak je na sjednici Europskog vijeća u Bruxellesu ipak podignuo ruku za otvaranje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom, iako ga je njegov parlament umalo blokirao u tome. Takav razvoj događaja do sada – s uvijek teškom Nizozemskom kada je riječ o proširenjima – nije zabilježen. Ovaj presedan uslijedio je nakon što su Hrvatska i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen inzistirale i uvjeravale Ruttea da ne blokira BiH. Proces lobiranja i pritisaka odvijao se u nekoliko faza. Ključna su bila dva trenutka – siječanjski posjet Sarajevu, kada su hrvatski premijer Andrej Plenković i Von der Leyen nagovorili krajnje skeptičnog Ruttea da krene s njima, te dogovor Plenković – Von der Leyen ili, preciznije, nagovor hrvatskog premijera da Komisija da pozitivno izvješće o BiH, bez kojeg odluka Vijeća ne bi mogla biti moguća.

U širem okviru, rat u Ukrajini stvorio je moment u Europskoj uniji da se promijeni politika proširenja, no ona nije automatizmom zahvatila i BiH. Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobile su europsku perspektivu, odmah im je dan kandidacijski status i otvorile su pregovore, no za BiH to nije išlo tako. Gledajući malo dalje u prošlost, o europskom statusu i orijentaciji BiH prvi put počelo se razgovarati u Europskom vijeću tek 2016. godine – prije toga nije bilo spomena te države na tom tijelu, gdje se redovno susreću šefovi država i vlada članica Europske unije. No i zbog unutarnjih problema tema se vukla, iako je Hrvatska snažno zagovarala BiH. S početkom rata i promjenom raspoloženja otvorio se mali prostor da Hrvatska snažnije gurne BiH i to je – sada se vidi – dobro iskorišteno, prvo da dobije kandidacijski status, a onda i da se otvore pregovori.

VEZANI ČLANCI:

Posjet Sarajevu u siječnju bio je važan koliko u meritumu, toliko i simbolično. Dogodio se na nagovor Plenkovića – Ursula von der Leyen otišla je u BiH kako bi se uvjerila da se radi na reformama i da bi Komisija dala pozitivno mišljenje, što je bio preduvjet za odluku Vijeća, a Rutte na nagovor Plenkovića i Von der Leyen. Kasnije će se u nizozemskom parlamentu vidjeti kakav je dojam stekao tada i kako je branio poziciju da se otvore pregovori s BiH. Naime, stranka NSC u prijedlogu je tražila da premijer na odlasku Rutte blokira odluku o početku pristupnih pregovora s BiH, barem na šest mjeseci. On je tražio da ne podnesu taj prijedlog te konstantno apelirao argumentima da bi nizozemski veto diplomatski izolirao tu zemlju i bio bi štetan u pogledu drugih pitanja. NSC se također suočio s oštrim kritikama lijeve oporbe. Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) nazvao je prijedlog "neodgovornim" i "besramnim". Na kraju je prijedlog NSC-a jedva odbijen, s vrlo malom razlikom u glasovima, a Rutte je tako ipak dobio mandat za zeleno svjetlo, no uz oštre uvjete o ispunjavanju kriterija.

Još je jedna runda političkog lobiranja i uvjeravanja odrađena na nedavnom kongresu Europske pučke stranke, kada se posebno radilo na nagovaranju Finaca, koji su također imali velike rezerve oko BiH, ali i drugih. Zadnji krug akcije dogodio se na samom summitu šefova vlada i država, jer su i dalje kod nekih država postojale nesigurnosti i skepsa oko (ne)ispunjavanja kriterija u Bosni i Hercegovini, pred kojom je sada zadatak da, uz ispunjavanje kriterija, provede izbornu reformu.

FOTOGALERIJA U Zagrebu mrtva trka SDP-ove koalicije i HDZ-a
Sarajevo: Zajedničko fotografiranje Borjane Krišto, Ursule von der Leyen, Marka Ruttea i Andreja Plenkovića
1/26

 

Ključne riječi

Komentara 5

GA
galico
20:53 23.03.2024.

A s druge strane odbija suradnju sa EPPOm... Isto ko Ursula Na ovo birači neće niti trznuti..

DP
Do pobjede
20:11 23.03.2024.

Nikakav ulazak cijele BiH u EU dok god se ne ukine tzv. "republika srpska"!

GO
goran2hr
16:40 24.03.2024.

Plenković lomio Nizozemce i Fince?! Koji je to bio WWE spektakl!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije