Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa

Povjerenstvo odlučilo: Plenković je povrijedio načela djelovanja

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
11.10.2019.
u 12:38

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv Lovre Kuščevića te da će pokrenuti postupak protiv Plenkovićeva šogora Frana Luetića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja, odnosno da je propustio djelovati transparentno i savjesno time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

- Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan - izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković i Tončica Božić izrazile suprotno stajalište onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja

Ivanje je rekao kako smatra da je došlo do povrede i propusta nesavjesnog i netransparentnog postupanja, no Jozić-Ileković smatrala je da nije bilo povrede i dala je protuprijedlog, nakon čega je uslijedila prepirka.

Ivanjek je rekao kako smatra, polazeći od osnovnih premisa i svrhe Zakona o sprečavanju sukoba interesa, da se nitko ne može smatrati dovoljno nepristranim u ovakvim predmetima osobne prirode te je istaknuo tri zlatna pravila - "deklarirati, izuzeti i delegirati”, na kojima Povjerenstvo inzistira od početka djelovanja.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

- To je osnovni postulat. Ako postoji određena povezanost, dužnosnik ne bi trebao o tome odlučivati - rekao je Ivanjek.

Ivanjek je rekao kako zadržava pravo da predloži da Povjerenstvo ostane kod prvotnog stava da se dužnosnik nije mogao izuzeti, ali je dodao da se postavlja pitanje znači li sama okolnost da se ne može izuzeti i delegirati da automatski ne treba ni deklarirati tu osobnu povezanost.

- Mislim da ne - rekao je Ivanjek.

- U takvoj situaciji moglo se primijeniti pravilo deklaracije povezanosti - dodao je.

Aleksandra Jozić-Ileković, koja je dala protuprijedlog, rekla je između ostalog da je Pokaz karijerni diplomat i da Plenković nije jedina osoba koja je imenovala Pokaza, već se radi o cijelom procesu, koji je, što je istaknula kao vrlo važno, bio tajan za javnost.

- Ne vidim cilj i svrhu takve deklaracije kad je on već imenovan, dakle post festum - rekla je Jozić-Ileković.

Ivanjek je rekao kako javnost, naravno, neće propitivati imenovanja prije nego što se za nju sazna.

- Ako kolegica smatra da je post festum prekasno, je li trebao deklarirati tijekom postupka imenovanja ovim tijelima koja su sudjelovala? Ako se radi o karijernom diplomatu, što Povjerenstvo nije sporilo, bi li da se radi o nećaku, bratu, supruzi dužnosnika bilo nepotrebno da se deklarira i objasni da se mora sudjelovati u postupku zbog ustavnih prerogativa, nego da se kaže da je vrlo stručan? - rekao je Ivanjek, dodajući da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Tatijana Vučetić rekla je kako se ovdje radi o povredi načela djelovanja, da nitko ne spori stručnost veleposlanika, ali da premijer svojim ponašanjem mora pokazivati najviši standard.

- Najdemokratičnije je i najbolje da dužnosnik, kad ima neku dilemu, mora reći javnosti. Okrenuli ste teze - rekla je kolegici.

- Radi se o situaciji koju je trebao jednostavno deklarirati. I ništa drugo - dodala je.

Članica Povjerenstva Tončica Božić rekla je da nema jednoznačnog odgovora je li se Plenković mogao izuzeti i je li to mogao delegirati.

- Kad je nešto gotovo, ne vidim tada koji je smisao prevencije potencijalnog sukoba interesa - rekla je Božić.

Šefica Povjerenstva Nataša Novaković pitala je Aleksandru Jozić-Ileković što bi rekli da ih je općinski načelnik, odnosno premijer prethodno tražio mišljenje kako da postupi.

- Ne bih volje da se ova sjednica pretvori u kviz pitanja pojedinom članu - rekla je Jozić-Ileković.

Jozić-Ileković rekla je, odgovarajući na pitanja drugih članova, da svrha ovog tijela da nemaju ista mišljenja, nego da svoja mišljenja bruse.

- Nisam stekla dojam da bi morali u svim pitanjima ili u većini predmeta imati isti stav - rekla je Jozić-Ileković.

Rekla je da ima problem s člankom 5 jer smatra da je riječ o odredbi koja propisuje načela, a ne o odredbi temeljem koje se može utvrđivati odgovornost dužnosnika bez neke druge, konkretne odredbe, koju Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje, a time prvenstveno misli na članak 7.

Postupak protiv Plenkovića Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.

Plenković je tada izjavio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.

"Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti", izjavio je.

U obranu premijera stalo je tada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova navodeći da Plenković nije predložio Pokaza niti se mogao izuzeti iz postupka imenovanja, u kojem još sudjeluju predsjednica Republike, Vlada i saborski Odbor za vanjske poslove.

"Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga", priopćilo je Ministarstvo.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istambulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.

Također jednoglasno, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv člana uprave Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića, šogora premijera Plenkovića.

Komentara 32

DD
duda.dudica
11:14 11.10.2019.

Ako je njegova izjava mogla imati jedino deklaratorno značenje, koje ne može izmijeniti stanje, kakva je onda uopće svrha ovog postupka? Gospodin Pokaz bi bio imenovan uz izjavu, jednako kako je imenovan i bez nje.

ŽM
željo_moja
11:17 11.10.2019.

Super mi je ova situacija sa šogorom. Kaže članak - premijer je imenovao gospodina, a dalje u tekstu - ispitat će se njegova uloga. Ta da ga je imenovao znalo bi se bez ispitivanja!

NA
navijeke
13:18 11.10.2019.

Kome je falio konačni dokaz da se povjerenstvo, umjesto svojim poslom bavi politikantstvom, sad ga ima crno na bijelom. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije