Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banski dvori

Plenković: Mene je zabrinula izjava Milorada Batinića

Foto: Tomislav Miletić/Davorin Višnjić/PIXSELL
1/8
04.10.2019.
u 12:39

Poanta je da napravimo ono što je održivo. To je smisao i zato mi se ne sviđa da neko od koalicijskih partnera ode u medije s izjavom koja ima takav odjek, rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u povodu uspjeha Dubravke Šuice u Bruxellesu, ali se dotaknuo i koalicijskog partnera HNS-a, kao i brojnih drugih aktualnih tema. Na pitanje kakva je situacija s obzirom na to da HNS-traži veće plaće, premijer je rekao da ga je zabrinula izjava Milorada Batinića prije današnjeg koalicijskog sastanka. Dodao je da mu je Batinić rekao da nije tako mislio. Upozorio je koalicijskog partnera da treba naći balans.

Kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica dobila je pozitivnu ocjenu nakon saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta.

"Vlada je predložila Šuicu koja je u proteklih šest godina bila izravno izabrana u EP. Vjerujemo da će Dubravka Šuica napraviti iskorake za probleme demografske revitalizacije. Ona je jedna od osam potpredsjednika. Smatram da je to sjajan uspjeh. Osnažili smo naš utjecaj u EU. Pokazala je visoki stupanj poznavanja tematike kojom će se baviti", kazao je premijer i čestitao Dubravki Šuici u svoje ime i uime cijele Vlade.  Zahvalio je svima koji su joj dali potporu.

Na pitanje novinara je li bilo potrebno napadati GONG, premijer je rekao: "Ne znam tko se osjetio napadnutim. Šuica je prošla na Odboru za pravna pitanja", kazao je Plenković na pitanje o njezinoj imovini. "Šuica je sve kazala u svim dokumentima.  Spremna je na sva ta pitanja odgovarati non-stop", rekao je.

Plenković: Moramo naći neki balans. Poanta je da napravimo ono što je održivo

Govorio je premijer i o koalicijskom sastanku kao i o tome da HNS i dalje traži veće plaće. 

"Mene je zabrinula izjava Batinića, što sam mu i rekao", kazao je premijer. "Učitelji će za rujan dobiti dva posto veću plaću. Otkad traje naš mandat, mi smo dizali plaće", rekao je Plenković.

"Nema nikoga u Vladi tko ne bi želio povećati plaću. Samo moram voditi računa o ukupnom iznosu sredstava koje imamo. To su iznosi koji se odnose na veliki broj ljudi", kazao je premijer.

"Najlakše se zaduživati i povećavati svima plaće. Moramo naći neki balans. Poanta je da napravimo ono što je održivo. To je smisao i zato mi se ne sviđa da neko od koalicijskih partnera ode u medije s izjavom koja ima takav odjek", rekao je premijer.

"Ja odgovaram koalicijskom partneru, javnosti", odgovorio je premijer na pitanje kome sve to objašnjava. Novinari su ga pitali što mu je Batinić odgovorio u vezi sa svojom izjavom. "Rekao je da on nije tako mislio", dodao je premijer. 

Govorio je i o kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović. "Zadovoljan sam kandidaturom. Dotaknula je sve teme", kazao je Plenković. 

"Oko datuma izbora Vlada će donijeti odluku na vrijeme", rekao je na pitanje novinara hoće li to biti 22. prosinac.

"Osamnaestog će biti tri godine otkad je počela Vlada. Živahni su svi. Svi su prpošni. Nećemo o crvenim linijama. Bit ćemo razumni", rekao je na pitanje je li podvučena crvena linija prema koalicijskom partneru.

"Loša izjava. Vidio sam. Poslije sam vidio da se ispričala. Budući da je ona snimka odsječena, nisam imao vremena time se baviti. Osuđujem takvu izjavu. Ako je mislila nešto reći, onda je morala svoje misli pažljivije artikulirati", rekao je o izjavi HDZ-ovke Ivone Milinović.

''Da'' s manjinama

"Ukoliko je predsjednik Franjo Tuđman vodio računa da u svim Vladama HDZ-a uvijek bude ministar predstavnik srpske manjine, on je mudar čovjek i to je radio s ciljem i smislom", kazao je.

"Ako je nešto bilo devedesetih, ako smo dvijetisućitih nešto doživljavali kao normalno, prirodno, poruku uključivanja dijaloga, onda to iz moje optike nije upitno. To je stečevina HDZ-a. Bit ću taj lider. 'Da', s manjinama 2016., 'da' s manjinama danas i sutra. Ako je to nekome problem, onda je to problem nekome drugom. Ovo je Vlada koja je za dignitet Domovinskog rata napravila sve jer je to ključno za hrvatsko društvo", rekao je.

"Ako se oni ovdje ne osjećaju dobro, onda ću se ja brinuti kako će se osjećati Hrvati u Srbiji. Meni je stalo do toga kako se osjećaju Hrvati u Srbiji i u BiH. Treba smanjiti tenzije. Treba nam dijalog. Hvidra može sa mnom razgovarati. S Đakićem ćemo razgovarati sada u Virovitici", dodao je.

"Vrlo je važno", zaključio je premijer, "uvijek paziti što se govori."

Video: Plenković o Šuici, Milanoviću, Pupovcu, putu u Helsinki...

 

Komentara 93

Avatar southman
southman
12:19 04.10.2019.

On se barem ima čime pohvaliti. Dvije vlade prije njega nisu imale doslovno ničim.

ŽM
željo_moja
12:18 04.10.2019.

Što će sada reći SDP i njegova produljena ruka GONG? Nisu uspjeli sa svojim jeftinim podvalama.

DU
Deleted user
12:24 04.10.2019.

Uspjeh je velik. Za jednu ovako malu zemlju kao što je Hrvatska doista velika stvar. No, kako se je moglo jučer čitati u "izvještajima" nekima u Hrvatskoj baš i nije drago da je Hrvatska postigla taj uspjeh. Jer, tamo gdje nema uspjeha - puno je lakše prodavanje ideologije, laži i manipuliranja javnošću. Neću imenovati niti jedne novine, još manje onoga tko je pisao - ali sve je to bilo jadno, podmetački, manipulativno. Samo kratko prije nego je potvrđeno zeleno svijetlo - u jednom "elektronskom komadu papira" objavljeno je kako Šuica ne prolazi (rečeno od nepotvrđenih izvora) i čeka je još jedno saslušanje pred odborom. I ta se informacija kasnije pokazala kao lažljiva i neistinita. Toliko o snalaženju s uspjehom Hrvatske od onih koji zapravo i ne za vrijeđuju da ih se puno ili posebno spominje. Hajka gotovo na razini javnog linča, stvorena na fami od 5 milijuna eura, sprovođena je u nekim glasilima pa do zadnje sekunde prije "zelenog svijetla" a nastavljena je i danas. Na kraju da li se ovakva "svirka" nekome isplatila - ili ostaje samo zasvirati "Uzalud vam trud svirači"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije