Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK NA NASTAVU

Potvrđena zaraza norovirusom, škola dezinficirana i nastavila rad

sisak, popovača, bolnica (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
14.11.2011.
u 10:58

Još se ne zna kako su se djeca zarazila tim virusom. Pretpostavlja se da je riječ o hrani koja je poslužena u školi, ali to još nije potvrđeno.

Nakon epidemije koja je zahvatila učenike i nastavnike Osnovne škole Popovača krajem prošlog tjedna i zatvaranja te škole od strane Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak se u školi u prvoj smjeni od 360 učenika na nastavi pojavilo njih 311.

- Nastava teče normalno, nastavnici su svi zdravi i popodne u drugoj smjeni također očekujemo veći broj učenika - kazala nam je pedagoginja Biserka Krivošić, zamjenica ravnatelja škole. Do epidemije za koju se još ne zna uzrok, a sumnja se u norovirus došlo je još u četvrtak kada je 70 učenika poslano kući. U petak je škola zatvorena jer se na nastavi u jutarnjoj smjeni nije pojavilo više od pola učenika. U nedjelju su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo proveli dezinfekciju škole te se nadaju da se nepoznata zaraza više neće širiti.

Iako bolest kratko traje, roditelji djece zabrinuti su jer stručnjaci još uvijek nisu pronašli uzrok epidemije, a oni čija djeca još nisu oboljela nadaju se da će uspjeti izbjeći zarazu. Epidemiolozi su tokom dana među djecom proveli anketu koja bi ih trebala dovesti do uzroka zaraze više od tristo učenika i nastavnika. Sumnjaju na zarazu od školskog obroka kojeg su učenici pojeli u srijedu, no uzoraka hrane koji bi mogao biti poslan na nalaizu više nema, stoga će se anketiranjem pokušati doći do samog uzroka.

Simptome epidemije - povraćanje, proljev, opću slabost i temperaturu nisu svi jednako podnijeli te je 18 učenika završilo u bolnici, a zaraza se proširila i na članove obitelji, najčešće roditelje te braću i sestre oboljelih tako da se može govoriti o blizu tisuću oboljelih građana Popovače. Učenik šestog razreda Ivan kazao nam je kako se nakon oboljenja dobro osjeća te je izrazio nadu da neće morati pisati ispit znanja zakazan za ponedjeljak jer se zbog bolesti nije mogao dobro spremiti.

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
11:41 14.11.2011.

Kako bi bilo da se veli S ČIM su dezinfecirali školu !!?? ...... dali to sredstvo je bilo DDT ili nešto drugo ?? ............. hoće đaci sada udisati to sredstvo kroz blago hlapljenje i sl. ............. jesu trebali đaci koji dan pričekati da se to sredstvo raspadne ??? ...... ili je ministarstvu \"zdravlja\" STVARNO BAŠ BRIGA !! ............

KR
krka
15:07 14.11.2011.

Kaj muljate i koga se štiti? U 21 st. vi nemrete najti hranu kojom su se jadna dječica zarazila? Bojim se da je neka velika firma-proizvođač u pitanju i niko od novinarčića i nadležnih nema petlje reći koja hrana i kojeg proizvođača je u pitanju. Možda je to ipak Brazilska piletina, koje nema na Hrvatskom tržištu...

IB
iva.begovic
16:03 14.11.2011.

U kuhinjama zagrebačkih škola u kojima se dnevno hrani oko 40.000 djece, stanje je rijetko dobro, često loše, a ponegdje i katastrofalno. Do zaraze ne dolazi samo zahvaljujući iznimnom trudu kuharica. Gradska uprava ima vrlo malo sluha za uvjete u u kojima se hrana priprema te kvalitetu i vrstu jela koja se djeci serviraju. Stoga se u Gradskom uredu za obrazovanje ili onom za zdravstvo, svejedno, ne može se naći sugovornik-osoba kojoj je prehrana školske djece uže radno područje. Iako je u Gradu bezbroj besposlenih službenika. Svaka školska kuhinja prepuštena je sama sebi. Grad se nije potrudio izabrati dobavljače hrane (iako je javnim natječajem na količinu mogao dobiti lijepi rabat) i nema nikakvu ni predodžbu niti strategijju kako poboljšati uvjete i kvalitetu prehrane kao niti dugoročno opredjeljenje u tom smislu. Bilo bi zato bolje da školske prehrane niti nema jer je opasnost da se nešto poput ovoga u Popovači dogodi i u nekoj zagrebačkoj školi, stalno prisutna i vjerojatnost nije mala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije