Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLASTI POKRENULE ISTRAGU

Potvrđen identitet vojnika kojeg su Rusi ubili i sve snimili. Sestra: 'Nikada nije skrivao istinu'

Foto: Twitter screenshot
1/3
07.03.2023.
u 13:25

Društvenim mrežama kružila je snimka na kojoj jedan vojnik puši cigaretu u rovu. Potom je izgovorio ono što će biti njegove posljednje riječi: 'Slava Ukrajini', a nakon čega je bio upucan

Ukrajinska vojska objavila je ovoga utorka identitet vojnika kojeg su ruske trupe usmrtile, a čija se snimka pogubljenja proširila društvenim mrežama. 30. mehanička brigada ukrajinske vojske potvrdila je kako se radi o Timoteju Šaduri, vojniku kojeg se vodilo nestalim od 3. veljače 2023. godine nakon borbe na području Bahmuta.

Naime, društvenim mrežama kružila je snimka na kojoj jedan vojnik puši cigaretu u rovu. Potom je izgovorio ono što će biti njegove posljednje riječi: 'Slava Ukrajini', a nakon čega je bio upucan.

Tu snimku je komentirao i sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, navodeći kako će ''pronaći ubojice'', dok je 30. mehanička brigada izvijestila kako se tijelo vojnika trenutno nalazi na ''privremeno okupiranom području''. ''Konačna potvrda o osobi bit će utvrđena nakon vraćanja tijela i izvršenja nadležnih pregleda'', dodali su te uputili sućut njegovoj obitelji, navodeći kako će ''osveta biti neizbježna''.

Prije nego što je vojnik sa snimke bio identificiran, BBC-u se javila sestra poginulog Šadure, govoreći kako je on ''svakako bio dovoljno hrabar usprotstaviti se Rusima''. ''Nikada nije skrivao istinu i sigurno to ne bi napravio pred neprijateljima'', poručila je. Na dijelu snimke čuje se i glas navodnog ruskog vojnika koji govori Šaduri da ''umre''.

Brojni ukrajinski dužnosnici odlučili su progovoriti o ovoj snimci, dok je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru objavio kako je ''snimka još jedan dokaz da je ovaj rat genocidan'', pozivajući na momentalno pokretanje istrage. Pravobranitelj Dmitro Lubinets pak je optužio ruske vojnike za ratne zločine počinjene suprotno Ženevskoj konvenciji, dok je glavni ukrajinski tužitelj Andrej Konstin poručio kako je po ovom pitanju ''kriminalistička istraga već započela''.

>> VIDEO Dokumentarac "Ukrajina: Godinu dana poslije"

Ključne riječi

Komentara 21

CR
Croatiadobola
07:55 08.03.2023.

Samo oni koji su se borili za svoj DOM mogu razumjeti i iskazati poštovanje prema ovom vojnika. Geopolitički interesi i ciljevi su jako, jako, jako daleko od rova u kojem.je mučki ubijen odanih vojnik. Njegov izbor je bio biti vojnik svoje Domovine ili život kao život kukavica. Slava Ukrajini

CR
Croatiadobola
07:45 08.03.2023.

Respekt hrabrom i odanom Ukrajincu. Ruski zločinački pohod osuđen je na propast koji će se dogoditi prije ili kasnije. Agresiju i zločin ruske armade ne može se opravdati apsolutno ničime. Slava Ukrajini.

LU
luftbrenzzer
11:39 08.03.2023.

"''snimka još jedan dokaz da je ovaj rat genocidan'', Tako je. nema više viteštva i čovječnosti starih dobrih vremena kad se ratovalo po utvrđenim pravilima i konvencijama. Tim regulama točno je utvrđeno kako se ubija milosrdno i moralno opravdano. Danasanas se više nitko ne pridržava vojne stege (kao npr za vrijeme NDH), ter se protivnički vojnici muče i ubijaju na neprikladne načine načine, iako postoje jasna pravila postupanaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije