Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvoz

Postrojenja za Rumunjsku, BiH i Sloveniju, čeka se Hrvatska

'17.10.2012., Donji Kraljevec - Djuro Horvat, direktor firme Tehnix. Nagrada Arca Tehnix centru za reciklazu komunalnog otpada. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
24.10.2012.
u 21:33

- To je već četvrti ugovor koji smo potpisali u Bosni i Hercegovini. Prije toga sklopili smo ugovore s Tuzlom, Dobojem i Konjicom - kaže Đ. Horvat

Tehnix iz Donjeg Kraljevca isporučit će gradu Mostaru postojenje za mehaničku i biološku obradu komunalnog otpada, kapaciteta 15 tona po satu. Projekt je, kaže direktor Đuro Horvat, vrijedan četiri milijuna eura, a sufinanciran je iz fondova Europske unije. Ugovor je potpisan s tvrtkom JP Deponija Mostar, a postrojenje bi trebalo biti izgrađeno do kraja godine.

- To je već četvrti ugovor koji smo potpisali u Bosni i Hercegovini. Prije toga sklopili smo ugovore s Tuzlom, Dobojem i Konjicom. Posebno nam je važno što EU prepoznaje i prihvaća naše projekte i rješenja zbrinjavanja otpada. Na žalost, u Hrvatskoj nismo uspjeli skopiti ni jedan jedini ugovor! - kaže Horvat. MBO-T postojenje za obradu otpada originalni je patent Tehnixa koji ima potpisana i dva velika ugovora u Rumunjskoj vrijedna šest milijuna eura, a dogovara se isporuka dva postojenja u Sloveniju.

- Vrijednost postojenja koje smo sami osmilili i sami ga proizvodimo jest u tome što specijalna oprema i strojevi u 15 minuta poluautomatskim postupkom sortiraju miješani komunalni otpad, što je revolucija u tom području. U takvim tvornicama u Hrvatskoj bi moglo raditi i do 5000 ljudi, a prihodi od repromaterijala koji nastaje selektiranjem i recikliranjem mogli bi iznositi i do 500 milijuna eura. Usto, trajno štite okoliš i podzemne vode - ističe Horvat. Jedno postrojenje, a dosad ih je izgrađeno četrdesetak, stoji od tri do pet milijuna eura, ovisno o kapacitetu, a uloženi novac vraća se, tvrdi, u roku od pet godina. Horvat je nekim gradovima poput Dubrovnika, Šibenika i Slavonskog Broda već poslao na uvid idejne projekte.

- Interesa u lokalnim zajednicama ima, no potrebna je odlučnija politička volja da se ostvare ovakvi značajni ekološki projekti koji bi mogli pomoći i u izlasku zemlje iz krize - ističe Horvat.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
duda25
14:17 25.10.2012.

Ma kakav si ti poduzetnik...živiš i širiš se na račun dobavljača, ne plaćaš po 6 mjeseci , sramota....tu pričaš o milijunima eura, daj plati svoje dugove ....radi tebe i takvih solidne firme imaju velike probleme....jesi uspješan stvarno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije