Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAH KARIJERE

Postao svjetski ugledan psiholog plagiranjem znanstvenih radova

papiri
Ilustracija
02.11.2011.
u 19:28

Zbog lažiranja čak 14 od ukupno 21 doktorskog istraživanja Diederik Stapel suspendiran je sa sveučilišta u Tilburgu.

Zbog lažiranja čak 14 od ukupno 21 doktorskog istraživanja Diederik Stapel suspendiran je sa sveučilišta u Tilburgu, a prijeti mu i izopćenje iz znanstvene zajednice, piše New Scientist.

Iako se u svom radu većinom bavio obrascima ljudskog ponašanja, nizozemski psiholog očito nije previše razmišljao o posljedicama vlastitog, a takav ga je propust doveo do kraha karijere.

Staple je široj javnosti poznat po intrigantnim istraživanjima koja obuhvaćaju tematike poput uspostavljanja stereotipnog ponašanja, diskriminacije, efekata oglašavanja te sklonosti ispitanika da potpadaju pod utjecaje unaprijed utvrđenih okolnosti.

Kada je u rujnu suspendiran, nadležni su naredili istragu koja bi trebala ''pročešljati'' sva autorska istraživanja i objave potpisane njegovim imenom. Riječ je o ukupno čak 150 istraživanja koje je kontroverzni psiholog objavio u bogatoj znanstvenoj karijeri.

Prijevara je razotkrivena kad je grupa studenata pod Stapelovom supervizijom razotkrila manipulacije u brojkama te potom prijavila mentora sveučilišnim vlastima. Za sada su uočene nepravilnosti u čak trideset radova.

Ako brojka lažnih objava nastavi s rastom, mogla bi probiti neslavni rekord koji, za sada, sa 94 lažne objave drže njemački istraživači raka Friedhelm Herrmann, Marion Brach i Max Delbruck, a Stapleu tako priuštiti titulu najvećeg otkrivenog varalice u povijesti znanosti.

Komentara 2

DR
drug
00:21 03.11.2011.

Paste....copy....hahaha

Avatar mlohavi
mlohavi
09:42 07.11.2011.

garant da ima hrvatske korijene...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije