Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENOCID U SREBRENICI

Posljednji ispraćaj i za 13 tinejdžera koji bi danas bili očevi

Srebrenica
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
11.07.2014.
u 14:25

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein Kavazović: Pozivam ljude u BiH da odbace veličanje zločinaca i poricanje zločina

Više od 10 tisuća preživjelih Srebreničana, građana iz drugih gradova BiH i susjednih zemalja te brojna politička i diplomatska izaslanstva nazočili su jučer središnjoj komemoraciji u povodu obilježavanja 19. obljetnice genocida u Srebrenici. Tužno kao i prijašnjih godina, uz plač, jecaje i uzdahe rodbine, obavljen je i islamski vjerski pogreb 175 identificiranih žrtava, uključujući 13 malodobnika. Time se broj pokopanih Srebreničana u Memorijalnom centru Potočari popeo na 6241. Najmlađa žrtva koja je jučer pokopana u Potočarima dječak je Senad Beganović koji je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Najstarija žrtva koja je identificirana i pokopana u Potočarima jest Hurem Begović rođen 1916. godine.

Političko čelništvo entiteta Republika Srpska i dalje negira da je u Srebrenici počinjen genocid, iako je ovaj ratni zločin upravo tako okarakterizirao Međunarodni sud pravde u sporu koji je država BiH vodila protiv Srbije. Srpski političari i dio javnosti u RS-u tvrde i da je preuveličan broj od 8000 žrtava te da su mnogi poginuli u borbi.

Koliko je različit odnos prema srebreničkoj tragediji u samoj BiH, svjedoči i podatak da je u jednom entitetu, Federaciji BiH jučer bio dan žalost, a u drugom, RS-u, nije. I na samoj komemoraciji i pogrebu u Potočarima bili su hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, ali ne i njihov srpski kolega, Nebojša Radmanović.

U Potočarima je jučer moglo biti pokopano još više od 300 identificiranih žrtava, ali njihove obitelji ne žele ih pokopati dok ne bude pronađeno više posmrtnih ostataka. Veliki problem u pronalasku i identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici predstavlja činjenica da su u cilju prikrivanja zločina tijela nakon rata građevinskim strojevima i kamionima masovno prebacivana s jedne na drugu lokaciju.  Tako su posmrtni ostaci žrtava razbacani u više primarnih i sekundarnih masovnih grobnica, od kojih mnoge još nisu ni otkrivene. U do sada otkrivenih više desetaka masovnih grobnica u istočnoj Bosni pronađeno je relativno malo kompletnih kostura žrtava, dok je od nekih žrtava pronađena samo po jedna ili dvije koščice. Istražitelji strahuju da kosti mnogih žrtava nikada neće biti pronađene i da identificirani posmrtni ostaci neće biti kompletirani. Sve to srebreničku tragediju čini još većom i težom.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je predvodio vjerski obred u Potočarima, kazao je da „zlo oličeno u genocidu još nije prevladano“ i da neće biti dok ne bude pokajanja.

– Do tada moramo o zlu govoriti, na njega ukazivati i upirati prstom na njegove protagoniste. Pozivam ljude u BiH da odbace veličanje zločinaca i poricanje zločina. Nikakva im to dobra ni sreće ne donosi. Umjesto takvih djela, koja prkose svakome ljudskom dostojanstvu i demonstriraju civilizacijsku sramotu, pomozimo da se dostigne pravda i da žrtve prožive dostojanstven život, kazao je Kavazović.

Komentara 21

Avatar Vladiostok
Vladiostok
19:36 11.07.2014.

alore . , ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, daj ne budali

Avatar Vladiostok
Vladiostok
19:42 11.07.2014.

alore ( 11.07.2014 u 16:50h) , , Evo kao se muslimanke koje vode kampanju o Srebrenici plaču . vest je od prošle godine .Predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić kako brani svoja uverenja, pokazala je Federalna televizija BiH koja jevizija BiH koja je napravila dokumentarni film o izbeglicama bez krova nad glavom i ljudima, poput Munire, koji su od svojih udruženja napravili dobar posao. Tako je u tom dokumentarcu otkriveno da Munira Subašić ima više kuća, od toga dve u Sarajevu, da ima nekoliko stanova i nešto zemlje. - "Svi mi koji radimo u udruženju imamo i stanove i kuće" - rekla je Munira bez malo skromnosti. Ona je navela da je dobila oko 300.000 maraka pomoć za rad Udruženja od Telekoma BiH, a na pitanje novinara da li je potrošen sav novac ona je rekla da nije i da je na računu. Međutim, proverom računa utvrđeno je da na njemu ima samo 100.000 maraka, dok je ostalih 200.000 navodno potrošeno za renoviranje prostorija Udruženja.Otkriveno je i da njen sin vozi džip koji je dobio od UN, a da ona zarađuje mesečno čak 4.000 maraka. .. . . .alore koje ovde lažljivac i ko se bogati na muci .

Avatar Vladiostok
Vladiostok
19:35 11.07.2014.

StrankaDemokratskihPromjena . . .(srpska politika kaže da je hrvat napravio zločin u srebrenici ...... a što reći? sve su rekli ) . . . ovo je dokazano u Tribunalu . . . . . Dražen Erdemović je Hrvat, plaćenik, kojik, koji je 1991. godine ratovao u Hrvatskom vijeću odbrane protiv Srba na vukovarskom ratištu, onda je ratovao u Armiji BiH za Muslimane protiv Srba, pa je u aprilu 1995. godine došao u VRS da ratuje za Srbe i počini zločin u ime Srba. Dražen Erdemović je osoba na kome se zasniva cela priča o Srebrenici i genocidu. On je glavni svedok Haga! Da li bi iko normalan prihvatio da jedan plaćenik na njegova leđa stavlja teret genocida pritom pripadnik drugog nepriajteljskog naroda? . . . . . I ako je Erdemović naveo još 10 ljudi koji su sa njim vršili streljanja Hag ih nikada nije pozvao da svedoče niti su ikada bili uhapšeni, a streljali su navodno 1.200 ljudi. Zašto? Zašto Hag ne zove one koji mogu da potvrde da su Srbi činili genocid ? Čega se Hag plaši? Da ne ispliva laž verovatno. . . . . . Dražen Erdemović je priznao da je za ovaj zločin dobio ogromnu količinu zlata od Francuza; postoji pismo Nasera Orića Aliji Izetbegoviću u kojem se zahvaljuje i kaže da je preuzeo zlato za napuštanje Srebrenice. I njemu su Francuzi dobro platili da izda svoj narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije