Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posavina

Županija obavlja matično stado svinja u županjskoj Posavini

svinje
Damir Špehar/PIXSELL
29.03.2015.
u 11:56

Vukovarsko-srijemska županija je u proračunu osigurala 400 tisuća kuna

Za potrebe obnove matičnog stada u svinjogojstvu, na području županjske Posavine koje je u svibnju prošle godine bilo poplavljeno, Vukovarsko-srijemska županija je u proračunu osigurala 400 tisuća kuna. Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić rekao je kako je svinjogojstvo na tim prostorima strašno stradalo u poplavi, a da ono što je ostalo nije za kvalitetniji uzgoj.

– Županija je naručila krmače nazimice tako da će njihova podjela zainteresiranim vlasnicima OPG-ova  započeti za petnaestak dana uz uvjet da onoliko krmača koliko prime, toliko ih i vrate odnosno proslijede drugim uzgajivačima. Obveza je svakog onoga koji primi krmaču, nakon što se krmače oprase, uzgojiti isti broj novih krmača te ih proslijediti drugim uzgajivačima i tako dalje, pojasnio je Matić.

Svinje će biti kupljene s malih svinjogojskih farmi s područja Požege, Donjeg Miholjca,  Koprivnice,Vrbovca, Križevaca i Bjelovara.

- Znamo pouzdano da više od pedeset posto umatičenih krmača koje su bile kod našim članova na području Gunje nije spašeno te je ova mjera  više nego dobrodošla. Najveći problem naših svinjogojaca je što su proizvođači živih svinja, a trebali bi ići korak naprijed te se više usmjeriti prema prodaji svinjskih polovica, koje su dohodovno profitabilnije, rekao je predsjednik Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije Dobromir Čović.

Prema njegovim podacima tijekom svibanjske poplave  s poplavljenih područja na područje Komletinaca i Otoka nedaleko Vinkovaca izmješteno je bilo oko 1500 svinja.

>> Unatoč odstrelu svake godine čagljeva je mnogo u lovištima Požeške kotline i Posavine

Komentara 4

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:13 29.03.2015.

Naslov članka je jako logičan kad nema lektora.

DH
dalibor.hren
16:30 29.03.2015.

A ja (prema fotki) mislio da saborski zastupnici idu na kolektivni godišnji!

Avatar emilsalis
emilsalis
13:30 29.03.2015.

Jako lepa slika o ekoloskom nacinu gajenja svinja.Imaju prostora od 0,5 mm i nakraju nece biti cudno kada pojedu jedna drugu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije