Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krug se širi

Poreznici istražuju poslovanje Fima grupe po USKOK-ovu nalogu

milan horvat
Marko Jurinec/PIXSELL
21.05.2010.
u 21:07

Ministarstvo financija potvrdilo je kako je u tijeku kontrola poslovanja svih poduzeća proizišlih iz podjele Fima grupe, a to su Fima Alfa, Stog, Weissbarth i partneri, Pluris i Validus.

Državni poreznici ovih dana kontroliraju poslovanje dijelova negdašnjega varaždinskog financijskog carstva Fima grupe, najpoznatijeg po upletenosti u malverzacije Podravkinim dionicama i novcem iz operacije Spice.

Ministarstvo financija potvrdilo je kako je u tijeku kontrola poslovanja svih poduzeća proizišlih iz podjele Fima grupe, a to su Fima Alfa, Stog, Weissbarth i partneri, Pluris i Validus.

Oslobodili imovinu

“Prema zahtjevu drugih mjerodavnih tijela, Porezna je uprava uključena u istražne radnje koje su u tijeku”, odgovorili su iz Ministarstva financija na naš upit o izvanrednoj poreznoj kontroli u varaždinskim tvrtkama.

Neslužbeno smo doznali kako je pomoć poreznika zatražio USKOK, koji već mjesecima vodi istragu o operaciji Spice, a jedan njen krak zahvatio je i Fimu. Međutim, doznaje se kako porezna kontrola nije motivirana tom istragom, nego je navodno otvorena nova, i to o sumnjivim poslovnim odnosima između poduzeća proizišlih iz negdašnje Fima grupe, na koje su USKOK-ovi istražitelji naišli baveći se aferom Podravka.

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, pod povećalom je podjela Fima grupe iz srpnja prošle godine na poduzeća Fima Alfa u vlasništvu Milana Horvata, Stog u vlasništvu Dubravka Žganca te W&partneri u većinskom vlasništvu Ljiljane Weissbarth. Trodiobu Fime troje partnera prikazalo je kao restrukturiranje radi boljeg upravljanja poslovnim rizicima, no istražitelji sumnjaju kako je podjela nastala samo zato da se prijenosom na nove tvrtke oslobodi vrijedna imovina, a Fimi grupi, poslije preimenovanoj u Pluris, ostave velike obveze prema vjerovnicima.

Validus jamac

Istražitelje navodno također zanimaju financijski odnosi između Fima grupe i investicijskog fonda Validusa. Validus je Fima grupi, među ostalim, jamčio za kredit u HBOR-u kojim je dokapitalizirala taj fond i preuzela kontrolu nad njim, što znači da je Validus u tom aranžmanu bio sudužnik za vlastitu dokapitalizaciju.

Validusov račun nedavno je blokiran i zbog toga kredita, o čemu svjedoči rješenje Hanfe o prošlotjednoj privremenoj obustavi trgovine njegovim dionicama.

Poreznici bi, kako se doznaje, trebali rasvijetliti je li u svim tim odnosima, osim potencijalno kaznenih djela, bilo i poreznih prekršaja. Istraga otežava, a možda čak i blokira, pokušaj konsolidacije dijelova bivše Fima grupe uz pomoć kontroverzna srbijanskog tajkuna Ranka Mimovića, samozvanog vlasnika Podravkinih dionica na Malti, koji je najavio ulaganja od čak 240 milijuna eura u Pluris i Validus.

Komentara 8

PZ
pa_zar_su_svi_budale?
22:27 21.05.2010.

kako je ovaj uskok brz prođe 5-6 mjeseci, pa im onda padne napamet da bi mogli nešto i pitati koja farsična organizacija-izgleda kao u previlniku o skrivanju kaznenog djela, kako treba pričekati da zločinci sakriju dokumente, pa onda kažu dada nisi dobro sakrio, pa sakriješ to što su ti rekli dacće isključivo tražiti farsa&fijasko= Hrvatska e to su nam dali ovi \"naši vrli i velebni političari\" - jad i čemer

OB
-obrisani-
05:59 22.05.2010.

Za razliku od drugih drzava kod nas treba krenuti od toga da su svi oni lopovi...pa nek onda oni dokazuju da nisu. Ma ne samo lopovi, izdajice i lopovi! Izdali su domovinu, a onda ju i pokrali.

OB
-obrisani-
22:32 21.05.2010.

Bajić opet otvorio ladicu. Znači, feštalo se u DORH-u jedan od ovih dana......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije