Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrutni borac

Poput Soleimanija, Qaani je veteran Iransko-iračkog rata koji se vodio od 1980. do 1988

Ismail Qaani: Oproštaj od šefa
Foto: Official Khamenei website/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.01.2020.
u 11:05

Na mjesto najmoćnijeg iranskog generala kojega su likvidirali Amerikanci imenovan njegov učenik Qaani. Ismail Qaani privukao je pozornost na pogrebu generala Qasema Soleimanija jer je nekoliko minuta neutješno plakao, a glava mu je bila spuštena na kovčeg

Novi zapovjednik elitne brigade Al-Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi, 61-godišnji brigadni general Ismail Qaani postavljen je za zapovjednika 3. siječnja odmah nakon likvidacije generala Qasema Soleimanija. Njegov je zadatak brutalna osveta SAD-u. Vrhovni vođa Ali Khamenei hitno je imenovao Qaanija za novog zapovjednika Qudsa.

Uvijek na prvoj crti

Ismail Qaani podrijetlom je iz Meshada u provinciji Razavi Khorasan, a iranskoj Revolucioonarnoj gardi pridružio se u ožujku 1980., uoči invazije Iraka na Iran u rujnu 1980. godine. Odmah je poslan u Teheran na obuku u vojarnu u Saadabadu. Nakon završetka osnovne vojne obuke, Qaani se vratio u Mashad, gdje je zajedno s Mohammadom Bacerom Qalibafom, kasnijim gradonačelnikom Teherana i Nour Alijem Shoushtarijem, bivšim časnikom carske garde postao vrlo cijenjen i utjecajan časnik. Qaani je poznat među iranskim saveznicima na Bliskom istoku i to je možda bio jedan od razloga njegovog imenovanja.

VIDEO Hassan Haidar Diab o napadu Irana na američke baze u Iraku: Hoće li SAD i Trump odgovoriti?

Kao Soleimanijev bivši zamjenik, Qaani će uspjeti postići utjecaj koji vrhovni vođa želi: kontinuitet, posebno uzimajući u obzir činjenicu da Qaani ima isti pristup ključnim aspektima zapovijedanja kao i Soleimani, koji je smatrao da zapovjednici trebaju preuzeti vodeću ulogu u borbi, a ne voditi je s leđa. Qaanijevo posebno iskustvo u operacijama u Afganistanu, kada je brigada Fatemiyoun pod njegovim zapovjedništvom bila na vrhuncu svojih aktivnosti, i Pakistanu, također može značiti da je u dobrom položaju da upravlja snagama Al-Quds. Poput Soleimanija, Qaani je veteran krvavog Iransko-iračkog rata koji se vodio od 1980. do 1988. i odnio najmanje 367 tisuća života. Qaani i Soleimani upoznali su se upravo ratujući, a nazivali su sami sebe “djeca rata”.

– Svi smo ratna djeca. Naše se prijateljstvo nije temeljilo na zemljopisu i našem rodnom gradu. Mi smo ratni drugovi i upravo nas je rat učinio prijateljima. Oni koji postanu prijatelji u teškoćama, imaju dublje i trajnije odnose od onih koji postaju prijatelji samo zato što su prijatelji iz susjedstva – kazao je Qaani.

Borac protiv talibana

Qasem Soleimani bio je odgovoran za operacije na zapadu, a Qaani za one na istoku te se borio protiv krijumčarenja droge podržavši Sjeverni savez u Afganistanu u ratu protiv talibana. General Soleimani uz pomoć elitnih snaga u Siriji, Iraku, Libanonu i Jemenu proširio je utjecaj Irana.

Qaanija je za zamjenika zapovjednika Quds snaga 1997. godine postavio glavni zapovjednik iranske Revolucionarne garde Rahim Safawi. I dok je Soleimani bio karizmatičan i smiren, Qaani je beskompromisan, ratoboran, a u nekim je situacijama bio i okrutan. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
20:42 09.01.2020.

Mario Šundov, zapovjednik hrvatske vojske... Ko je on, di je rođen, školovan, bio pio.. Ne o tome VL nije pisao ovakom strašću _kao što pročitah ovih dana o pokojnima i budućima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije