Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA IRANSKI NAPAD

Trump: Zaustavili smo brutalnog terorista Soleimanija, planirao je nove napade

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
08.01.2020.
u 17:37

Američki predsjednik obratio se javnosti oko iranskog raketnog napada na dvije iračke baze u kojima su smještene američke i britanske vojne snage.

Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti zbog iranskog napada na dvije iračke vojne baze u kojima se nalaze američke i britanske vojne snage. Podsjećamo, Iranska revolucionarna garda u akciji "Mučenik Sulejmani" ispalila je 12 balističkih projektila. Najmanje deset njih pogodilo je bazu Al-Assad, a dvije Erbil. 

- Dok sam ja predsjednik SAD-a, Iran neće smjeti imati nuklearno oružje. Američki narod treba biti sretan. Niti jedan američki vojnik nije ozlijeđen u iranskom napadu. Svi naši vojnici su sigurni. Učinjena je minimalna šteta. Naše oružane snage spremne su za sve.  Kako se čini, Iran će odstupiti - kazao je Donald Trump. 

Trump je naveo zašto je naredio ubojstvo iranskog generala Qasema Soleimanija, te je istaknuo kako je ubijeni general odgovoran u nedavnim napadima za smrt jednog Amerikanca, ranjavanje većeg broja Amerikanaca i opstruirao je napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu. 

- Prošli tjedan smo zaustavili brutalnog teroristu. Bio je odgovoran za neke od najgorih terorističkih napada i obučavao je brojne teroriste. Planirao je nove napade na američke ciljeve. Mi smo ga zaustavili - kazao je Trump i istaknuo kako ga je trebalo odavno likvidirati. 

 

- Njegovom smrću poslali smo poruku teroristima. Uvest ćemo nove sankcije Iranu ukoliko Iran ne promijeni svoje ponašanje. Svjedočili smo napadima na Saudijsku Arabiju, rušenje američkih dronova.. Sinoć su nas napali raketama koje je financirala prošla američka administracija. Iran mora napustiti svoje nuklearne ambicije. Došlo je vrijeme da Rusija, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Kina prepoznaju to i otrgnu se od nuklearnog sporazuma. Moramo napraviti novi sporazum s Iranom. 

- Vaša kampanja ubojstva neće se tolerirati. Danas ću zatražiti od NATO-a da postane mnogo više uključen u bliskoistočni proces. Neovisni smo, ne treba nam nafta s Bliskog istoka. Mi smo najveći proizvođač nafte na svijetu. Energetski smo neovisni. Nitko nije mislio da je to moguće. - naveo je Trump. 

Američki predsjednik je poslao poruku Iranu i iranskom narodu. 

- Želimo da imate budućnost kakvu zaslužujete. SAD-a je spreman za mir sa svima onima koji ga žele. 

Trump je ranije objavio na Twitteru kako je sve u redu, te da je procjena žrtava i štete u tijeku. Tamo je najavio i svoje obraćanje javnosti. 

 "Sve je u redu. Projektili lansirani iz Irana na dvije vojne baze u Iraku. Procjena žrtava i štete u tijeku je. Zasad je sve dobro! Imamo daleko najmoćniju i najbolje opremljenu vojsku na svijetu!"


 

 

Naš vanjskopolitički novinar, Hasan Haidar Diab, u studiju Večernjeg lista komentirao je događanja na Bliskom istoku.

- Pratio sam izvještaje svih iranskih i iračkih televizija i možemo kazati kako je ovo opasan presedan. Znali smo da će Iranci uzvratiti, ali nitko nije očekivao da će se to dogoditi tako brzo i tako silovito. Bez obzira na to ima li žrtava, Iran se prvi puta usudio raketirati američke baze. Željeli su im pokazati da se ne plaše i da se mogu suprotstaviti - naglasio je Haidar Diab.

Pogledajte što je rekao ugledni stručnjak  o napadu Irana


 
Ključne riječi

Komentara 44

VE
Večernjimitoikorupcija
18:14 08.01.2020.

Više je Perzijanaca poginulo na sahrani Sulejmana nego u američkom napadu

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
17:52 08.01.2020.

Soleimani da je "...opstruirao je napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu." Pa kad je opstruirao, zašto ste ga ubili?

Avatar navijač
navijač
17:45 08.01.2020.

Samo jedan američki nosač aviona može uništiti sve značajne vojne ciljeve u Iranu. Šta Iran može? ispaljivati nekakve zastarjele rakete koje jedva mogu pogoditi čitavu bazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije