Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO ZAKON PROPIŠE

Popis stanovništva odlučuje o upotrebi ćirilice u Vukovaru

željko sabo
Arhiva VL
24.03.2010.
u 13:19

Sljedeće godine provodit će se popis stanovništva i njegovi će rezultati pokazati hoće li se ćirilica koristiti u javnom životu Vukovara, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

- Građani Vukovara mogu biti mirni jer upotrebe ćirilice te srpskog jezika i pisma u javnom životu Vukovara neće biti dok to zakon od nas ne bude tražio. Naime, sljedeće godine provodit će se popis stanovništva i njegovi rezultati reći će hoće li se ćirilica koristiti u javnom životu Vukovara, a do tada će u službenoj komunikaciji biti isključivo hrvatski jezik i latinica, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da su vijećnici SDP-a napustili vijećnicu u vrijeme rasprave oko promjene Statuta samo iz razloga što nisu željeli sudjelovati u razračunavanju političkih stranaka koje su cijelu priču i zakuhali.

- Prošle godine u srpnju Statut, zajedno sa spornim člankom, kroz trgovinu donijeli su HDZ, HSP dr. Ante Starčević i SDSS. Svi naši prijedlozi tada nisu uvaženi tako da vijećnici SDP-a ovom prilikom nisu željeli sudjelovati u njihovu prepucavanju. Gospodo, raskrinkani ste i riješite to između sebe, rekao je Sabo ističući da kao gradonačelnik devet mjeseci otkako je preuzeo čelništvo grada trpi teror HDZ-a koji želi djelovati kao paralelna vlast u gradu Vukovaru.

Kao najveću smetnju u svome radu Sabo vidi predsjednika vukovarskog HDZ-a i saborskog zastupnika Petra Mlinarića za kojega je rekao da čini sve da mu oteža uspješno vođenje grada i realizaciju projekata.

Konferenciju za novinare danas je održao i vukovarski HSP koji su SDP i Željka Sabu prozvali za licemjerstvo, a čelnike HDZ-a da pročitaju Statut koji su sami izglasovali.

- Licemjerno je potpisati peticiju za ukidanje mogućnosti za uvođenje ćirilice, što su učinili i gradonačelnik i nekoliko SDP-ovih vijećnika, i onda napustiti vijećnicu. HSP će svakako ustrajati da se provede referendum, a ako se to ne bude htjelo, kakve već imamo naznake, onda ćemo organizirati i potpisivanje peticije za smjenu gradonačelnika i Gradskoga vijeća, rekao je Mladen Leovac, predsjednik županijskog HSP-a koji napominje da je poslije objave teksta na portalu Večernjeg lista imao na stotine poziva branitelja koji traže da se organizira prosvjed u Vukovaru zbog ovog pitanja.

- Gospodo, nemojte se igrati s Vukovarom. Mora postojati jedna crta ispod koje se ne smije ići. Stranke lažu građane jer prema sada važećem Statutu ćirilični natpisi u Vukovaru mogu se pojaviti već danas. Sada je očito i da su u Vukovaru u koaliciji SDP i SDSS, rekao je Leovac.

Razočarani su i u HSP dr. Ante Starčević.
- Naša stranka je učinila pogrešku kod izglasavanja Statuta prošle godine, ali se greška mogla ispraviti. SDP je imao priliku za to, ali oni su se očigledno svrstali uz SDSS što smatramo jeftinim politikanstvom, rekao je predsjednik vukovarske podružnice HSP dr. Ante Starčević Marijan Pavliček.

Komentara 32

LU
luena
14:08 24.03.2010.

junije... jucer je bila sjednica ,i srbima je ponudjeno da se po ustavnom zakonu paragraf 61 mogu koristit cirlicom u njihovim ustnovama ,nitko im ne brani ,a sto su ta njihova tri magarca napravila ...napustila sjednicu ...Pa nemogu oni sani sa nama upravljat ,ta manjina koja nam ionako nista dobro ni danas ne misli.

BO
bono
14:08 24.03.2010.

u istri treba mijenjati zakon o dvojezičnosti , istra nije ista sada i kao poslije 2 svjetskoga rata kada je taj zakon i donešen i nema više A i B zona a dvojezičnost ostala kao da su talijani u večini , tamo gdje su u večini neka bude dvojezičnost ali gdje nisu...

SI
sifoklop
19:59 24.03.2010.

Ne čudim se HDZ-u oni su zbog vlasti spremni na sve pa i na uvođenje čirilice u Vukovar. Naravno da Sabi paše ova situacija. No čudim se Ruži Tomašić i njenom HSP-u što je prešao crvenu liniju. Zato na idućim izborima zapamtite Vukovar tko su protiv nas. Glasujmo samo za jedan jedini pravi HSP i neće biti ćirilice. BOG I HRVATI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije