Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministri u splitu

Popijač sindikalcima: neće biti stečaja i ako ne prodamo škverove

popijač, kalmeta
Ivo Čagalj/PIXSELL
16.04.2010.
u 12:37

Sindikalisti zadovoljni mjerama Vlade. Ministri očekuju da će u svibnju broj nezaposlenih pasti ispod 300.000

Hrvatska brodogradnja velik je potencijal, ali ona mora biti drugačija. Vlada je donijela odluku o produljenju roka za prikupljanje ponuda za njihovu privatizaciju i iskoristimo sve što je moguće da potencijalni kupci pronađu u tom razdoblju kvalitetan interes i razloge da uđu u škverove. Naravno, nitko ništa na jamči. Jedan od modela rješavanja problema brodogradilišta restrukturiranje je privatizacijom. U tom smo procesu, a nagađanja o stečaju samo štete i nikome ne pogoduju, izjavio je Đuro Popijač, ministar gospodarstva, nakon sastanka s predstavnicima sindikata svih pet brodogradilišta koja su predmet privatizacije.

Zaštititi sve održivo

Upozorio je da je brodogradilištima nužna promjena, a kako su i ona tvrtke u teškoćama, i za njih vrijedi model C. Da bi bili konkurentni, škverovi će morati poslovati po tržišnim pravilima. Sve što bude održivo na svaki će način biti zaštićeno, poručio je ministar .

– Svi smo s odobravanjem prihvatili odluku Vlade o produljenju natječaja za privatizaciju – kazao je čelnik HUS-a Ozren Matijašević. Zadovoljan je i Vedran Dragičević, predsjednik SMH, koji je istaknuo da, ako se škverovi eventualno i ne prodaju, to neće uvjetovati njihov stečaj nakon 19. svibnja premda više ništa neće biti isto kao prije. Brodogradilištima treba dati šansu, a dobrodošli su svi koji u njih žele investirati.

“Interventni” ministri hrvatske Vlade, Petar Čobanković, Božidar Kalmeta i Đuro Popijač, sastali su se jučer i s predstavnicima 15-ak posrnulih dalmatinskih poduzeća i njihovim sindikalnim povjerenicima.

Zaključak je da su ispunjena obećanja dana u Splitu 18. ožujka. Donesene su Vladine mjere za spas desetak tisuća radnih mjesta.

Model C za spas

– Dogovoreno smo obavili, a donesen je i model C koji će olakšati rješavanje problema tvrtki u teškoćama. Vlada vodi aktivnu ekonomsku politiku, želi zaustaviti povećanje broja nezaposlenih. U ožujku je zabilježena stagnacija, a u svibnju očekujemo da će broj nezaposlenih pasti na manje od 300.000 – izjavio je ministar Čobanković.

Objašnjavajući model C, Popijač je naglasio da je to okvir u kojem će se kretati sve aktivnosti Vlade i vlasnika u vezi s rješavanjem problema poduzeća koja imaju višegodišnje teškoće u poslovanju. Osnova svega su programi restrukturiranja. Država je spremna sa svojim potraživanjima nešto učiniti, ili ih otpisati ili ih pretvoriti u imovinu.

U Vladi očekuju da u tome aktivno sudjeluju radnici i poglavito banke. Neodrživa je dugogodišnja agonija brojnih tvrtki. Za ručkom na splitskom Croatia Boat Showu predstavnici HUS-a upozorili su ministre da spora admistracija “stopira” tri milijardi eura teške projekte. A pet milijardi eura težak je projekt “Hrvatski san” kojeg je predstavio Vicenzo Blagaić. Planira graditi kompleks s hotelima, marinama, sportskim terenima i drugim sadržajima i to na zemljištu zbog kojeg je zaradio optužbe da ga je kupio radi gradnje Pelješkog mosta.

Komentara 9

OB
-obrisani-
13:48 16.04.2010.

dolazi vulkanski oblak,jedini u hdz-u on zna šta govori.

MA
malicki
13:22 16.04.2010.

ma daj?! u svibnju očekujemo pad nezaposlenosti?! aaa... da. ove godine turistička sezona se malo teže zalaufava...

KO
kokolomoj
14:07 16.04.2010.

Ne vodite vi ništa nego ljudi sami rade i sami se zapošljavaju. Čekajući vas ...:(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije