Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRINE SE ZA BLIŽNJE

Ponovno se oglasila djevojka iz Afganistana: Odvode žene na silovanje. Nemojte pasti na talibane

Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/TWITTER
17.08.2021.
u 17:11

Upitana što bi poručila talibanima, kazala je da ne može razgovarati s takvim bezglavim ljudima

Djevojka iz Afganistana čije su suze dirnule cijeli svijet nakon što su talibani zauzeli Kabul, ponovno je istupila u javnost. Novinarki i političkoj aktivistici Masih Alinejad pristala je dati intervjuu u kojem je progovorila o trenutnoj situaciji u Afganistani.

- Imam 23 godine. Kada bi talibani vidjeli ženu poput mene, odmah bi me prisilno udali za nekog od svojih boraca. Drugim riječima, oni siluju pod krinkom braka. To je njihova verzija Kurana. Nas žene smatraju ratnim plijenom - započela je svoju priču 23-godišnja djevojka koja trenutno nije u Afganistanu.

- Otkuda sam? Iz Afganistana. Gdje sam rođena? U Iranu. Gdje sada živim? To ne želim reći. Oni te doživljavaju kao osobu bez identiteta. Tvoja sreća, tuga, brige, to sve ignoriraju jer si iz Afganistana. Kada govorim o našim nevoljama, optužuju me da kritiziram Islam. Baš me briga. Nastavit ću to raditi jer tako otkrivam probleme svih žena - nastavila je.

Na pitanje je li uplašena, odgovorila je:

- Ne sada, ali u početku sam se bojala dati intervju. Sada se najviše brinem za svoje prijatelje koji su ostali u Kabulu. Tamo ima žena koje odvode na silovanje, a one nemoju mogućnost razotkriti to pred kamerama. Nema nikoga da im pomogne. Moje suze mogu se vidjeti jer sam na sigurnome. Relativno gledajući, na sigurnome. Nitko od nas iz Afganistana nije u potpunosti oslobođen islamskih vlasti. Da, brinem se za svoje prijateljice koje ne mogu napustiti Kabul. Upitala sam ih što nisu otišle ranije, kazale su da su se nadale nečemu drugome. Studirale su u Iranu, ali su se kasnije vratile u Afganistan.

Upitana što bi poručila talibanima, kazala je da ne može razgovarati s takvim bezglavim ljudima.

- Talibani rade istu stvar kao i Islamska država. Smislit će svoju verziju Javada Zarifa kako bi šarmirali svijet. Upoznata sam sa situacijom jer mi obitelj i prijatelji stalno prenose što se događa. Žene više ne možete vidjeti vani - kazala je, a potom uputila i poruku svim ženama širom svijeta:

- Poručila bih svim ženama na svijetu da razmišljaju o budućnosti, da ne ignorirate ovaj masakr. Ne želim da se ovakve stvari događaju i za četrdeset godina. Nemojte pasti na talibane. Danas u Afganistanu ubijaju ljude poput Masih Alinejad. U mojoj zemlji ima puno žena poput Michelle Obame. Puno njih su snažne kao i Angela Merkel. No, sada će se morati pokloniti pred šerijatom.

Komentara 106

Avatar Bongozg
Bongozg
17:24 17.08.2021.

Sto se onda afganistanski vojnici nisu borili, nego su se predali bez borbe?

Avatar Hrvatska Banovina
Hrvatska Banovina
18:16 17.08.2021.

Ne pada mi na pamet riskirati i jednu svoju trepavicu da bi neka afganistanska curica mogla smatrati M. Obama ili Merkel hrabri ženama. Ako feministice imaju interes ratova ti protiv talibana neka ratuju. I nek im pokažu što su "snažne žene". Kako vidim sve blebetave "osnažene" novinarke se po slušno pokrile od kad su talibani u Kabulu. Ni jedna nije išla s puškom na njih.

Avatar Noldor
Noldor
18:20 17.08.2021.

Gdje su sad sve GI Jane ili Rade Borić sa strojnicama da se bore protiv ovih šovinističkih talibanskih baraba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije