Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija

Pomozimo korisnicima doma za starije i nemoćne u Maloj Gorici da dobiju novi, topli dom

Langov dom
Nikola Čutuk/Pixsell
03.02.2022.
u 11:47

Dio korisnika u potresu teško oštećenog Langova doma kraj Petrinje žive u hladnim kontejnerima. Za drvenu kuću im treba 320.000 kuna

Langov dom je bio projekt pokojnog patera Antuna Cveka, kojega su prozvali 'dobri duh Zagreba', odnosno ostvarenje njegovih želja da se u Maloj Gorici osnuje starački dom za nemoćne i siromašne osobe za koje se nema tko brinuti. Unatoč nevoljama koje je prouzrokovao potres, mi želimo nastaviti ovo plemenito djelo koje je p. Cvek započeo, kazao je pater Mijo Nikić, predsjednik Zaklade biskup Josip Lang.

Zgrada u kojoj je do 29. prosinca 2020. bilo smješteno 20-ak korisnika stari je samostan, koji je teško oštećen u potresu. Glavni zidovi su mu napukli, dimnjaci su pali u stambeni prostor i nastala je velika šteta te se zgrada trenutno ne može koristiti. Ona je i kulturni spomenik zbog čega će obnova biti dulja i kompliciranija.

Prava je sreća da nitko od korisnika nije ozlijeđen u potresu, no proživjeli su veliki stres. U svega dva mjeseca od potresa preminulo ih je čak sedam. Prvih mjeseci bolesne i nemoćne korisnike zbrinuli su po domovima u Zagrebu i Velikoj Gorici, a sad su napokon svi ponovno u Maloj Gorici. Od njih dvadeset, dio je smještan u pomoćnoj zgradi na katu, dio u dva kontejnera koje su dobili nakon potresa, a ostatak u drvenoj kući koji su nedavno dobili zahvaljujući donatorima. Sad im je jedina želja prikupiti novac za još jednu takvu drvenu kuću kako bi i preostali korisnici, koji trenutno borave u kontejnerima, imali adekvatni smještaj.

- Jedino nam je važno da su oni zadovoljni. Kako bi im bilo toplo uveli smo centralno grijanje i u kontejnere međutim oni su daleko od kotlovnice pa se gubi toplina. Osigurali smo im dodatno uljne radijatore na struju, no ipak to nije adekvatan smještaj za starije, teško pokretne ljude - govori pater Nikić. Zbog toga su pokrenuli humanitarnu akciju u kojoj mogu sudjelovati i čitatelji 24sata i Večernjeg lista. Naime, u sutrašnjem broju novina moći će pronaći uplatnicu s brojem računa Zaklade biskup Josip Lang. Tko želi pomoći treba samo upisati iznos donacije koji želi uplatiti

- Od srca zahvaljujemo svima koji se uključe u ovu humanitarnu akciju i tako nam pomognu da naše korisnike iz neudobnih kontejnera premjestimo u udobne i tople drvene kuće. Kao vjernici vjerujemo da se za svako dobro djelo učinjeno siromašnim i nemoćnim osobama, dobiva vječna nagrada na nebesima. Uistinu je dobro činiti dobro - dodaje pater Nikić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije