Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Histerija o žigovanju

Pomozimo djeci i ne vodimo hajke na njih

Zadar: Djevojčica koju je žigosao kolega
Foto: Zadarski list
09.02.2019.
u 07:06

Taj je slučaj, radi dobrobiti sve troje 
djece, trebao biti riješen bez histerije

Slučaj koji je nastao nakon što je 15-godišnji neodgojeni, po svemu sudeći i problematični, dječak užarenim upaljačem opekao i utisnuo na kožu slovo “u” djevojčici i dječaku iz razreda, potpuno je izmakao kontroli. Histerija o žigovanju, kaznena prijava dječaku, drvlje i kamenje po nespretnom ravnatelju, zazivanje policije, pravosuđa... potpuno je neobičan slijed događaja jer je, zaboga, riječ o djetetu od 15 godina.

Zar smo svi zaboravili što znači imati 15 i koliko bolno glup možeš biti u najosjetljivijem formativnom razdoblju kada si uvjeren da si popio svu pamet svijeta. Taj je slučaj, radi dobrobiti svoje troje djece; i nasilnika i njegovih kolega, trebao biti riješen bez medijske histerije, Pupovčevih novinskih konferencija i sveprisutne povike, a zapravo česte zloporabe teze o kontinuiranoj fašizaciji društva. Iako se ravnatelj te zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, očito nenavikao na medijske istupe, nespretno i neprimjereno izrazio da je “sve to bila samo dječja igra”, čovjek je imao pravo što je htio primiriti strasti.

Prije svega, u školu je trebalo pozvati roditelje dječaka koji je opekao svoje kolege i pri tome, iz potpune dječje gluposti i bahatosti, djevojčici rekao “sada se možeš hvaliti da si ustašica” i s njima razgovarati. Ako bi se utvrdilo da je možda riječ o problematičnoj obitelji, onda je u sve trebalo uključiti institucije društva koje se bave disfunkcionalnim obiteljima. Škole uglavnom imaju psihologe ili defektologe, a oni bi s dječakom koji upaljačem ozljeđuje školske kolege imali što razgovarati.

Ako taj dječak ima povijest ozbiljnih nasilničkih ispada, onda bi slučaj zahtijevao i ozbiljniji pristup koji uključuje policiju. Čak i da ne ulazimo u konkretni slučaj, zastrašujuća je spoznaja da se u jednom danu zbog dječje gluposti (osim ako nije riječ o patologiji) gotova cijela država može okomiti na 15-godišnje dijete. Djeca znaju biti itekako okrutna, bahata, a često i nasilna prema vršnjacima. Međutim, gotovo dokazano, problem je najčešće dublji i korijene ima u disfunkcionalnim obiteljima. Pomozimo takvoj djeci da se izvuku, nemojmo voditi hajku.

>>Adem Shala, otac žigosane djevojke iz Zadra

Ključne riječi

Komentara 56

VR
viktorija.razumic
08:01 09.02.2019.

To je tako kad se sve radi ishitreno. Novinari pišu neprovjerene stvari, političari ishitreno komentiraju na temelju novinskih natpisa. Od 10 članaka-slučaja 8 ih je imalo obrat. Što je s žrtvama takvog pisanja? Ne bih se iznenadila kako na kraju nije bilo prisile, znači ni kaznenog djela, znači ni potrebe zvanja službi i ravnatelj u pravu. Možda griješim, ali upravo su to zaključci bez svih informacija...

Avatar dmitarX
dmitarX
08:42 09.02.2019.

Zgrozio Hrvatsku...svašta!! Tko više pada na ove vaše jeftinjake, da mi je znati.

BA
badza
08:02 09.02.2019.

Još jedan recept kako izaći iz anonimnosti i biti poznat.Neko "izgubi" nekome "ukradu" mobilni,neko se žigoše.Sve u ime slave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije