Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Pomilovanje ili zakašnjela pravda

28.01.2006.
u 18:20

Na odlasku iz Bosne i Hercegovine visoki predstavnik, Paddy Ashdown, donio je izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno odluku kojom dužnosnicima koje je smijenilo Privremeno izborno povjerenstvo omogućuje ponovno kandidiranje na izborima.

Britanski je diplomata objasnio kako više nema potrebe da se osobama, koje su uglavnom smijenjene zbog manjih prekršaja, onemogućuje aktivno sudjelovanje u političkom životu. To znači da će veliki broj, uglavnom bivših lokalnih dužnosnika, na narednim izborima moći ostvariti jedno od osnovnih građanskih i demokratskih prava, da bira i bude biran.

Pitanje je, međutim, je li Ashdownovu odluku treba promatrati kao pomilovanje zločestih političara ili zakašnjelo priznanje pogreške. Nije tajna da je i u slučaju smijenjenih dužnosnika bilo pogrešnih odluka, kao što je danas već općeprihvaćena činjenica da su mnogi bh. policajci neopravdano otpušteni s posla po nalogu međunarodne zajednice. Hoće li i tko priznati nekima od smijenjenih dužnosnika da su greškom ili na temelju pogrešnih informacija, godinama bili isključeni iz političkog života. Primjerice, jesu li za “opstrukcije provedbe Aneksa 7 Daytonskog sporazuma”, što je navedeno kao razlog za mnoge smjene, doista bili odgovorni pojedinci iz vlasti ili je u pitanju bio opći nedostatak povjerenja i neizgrađen sustav potpore održivom povratku izbjeglica.

Političku amnestiju ostalih političara koji su smijenjeni proteklih godina Ashdown je najavio za kraj 2007. godine. Što će biti ako se pokaže da neki od njih nisu ugrožavali provedbu Daytonskog sporazuma ili kršili zakon, kako je to vrlo često navođeno u odlukama o smjeni koje su potpisivali Ashdown i njegovi prethodnici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije