Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Morawiecki na rešetanju u EP-u:

Poljski ustav ima primat, EU nije superdržava

Foto: EXPA/ Newspix/MAREK HANYZEWSKI
1/5
21.10.2021.
u 06:00

Ovo je tiha revolucija koja se provodi odlukama Suda Europske unije, ali mi kažemo ne, kazao je jučer u Strasbourgu poljski premijer

Ovo je tiha revolucija koja se provodi odlukama Suda Europske unije, ali mi kažemo ne. Ako želite nenacionalnu superdržavu u EU, onda prvo morate imati pristanak svih država članica. Ponovit ću: najviši zakon Poljske je njezin Ustav. On je iznad svih drugih izvora prava. To ćemo načelo braniti u Poljskoj – rekao je jučer poljski premijer Mateusz Morawiecki u obraćanju Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Europski zastupnici pred koje je izašao većinom su ga kritizirali zbog odluke koju je ispolitizirani Ustavni sud Poljske donio na zahtjev njegove vlade. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla mu je da ta presuda dovodi u pitanje temelj Europske unije i da će Komisija morati reagirati. Ali premijer Poljske Mateusz Morawiecki nije odstupio od teza koje su ga dovele u konfrontaciju s ostatkom EU.

MATEUSZ MORAWIECKI
Foto: POOL

Tvrdi da neće pristati na ucjene, pod čime očito misli na mogućnost da Komisija nastavi odugovlačiti s odobrenjem poljskog nacionalnog programa reformi i odobrenjem isplate prvih tranši iz europskog fonda za oporavak. I tvrdi da je presuda Ustavnog suda Poljske krivo shvaćena u ostatku EU, odnosno da ne osporava općenito primat zakonima Unije nad nacionalnim zakonima. Samo osporava primat europskih zakona nad Ustavom i ustavnim zakonima Poljske.

– Ovo je prvi put da sud jedne države članice kaže da temeljni ugovori Europske unije nisu u skladu s nacionalnim ustavom – upozorila je Ursula von der Leyen. Premijer Morawiecki je, međutim, i dalje inzistirao na interpretaciji da su slične presude donosili i ustavni sudovi u drugim državama, od Francuske i Njemačke do Danske i Italije.

Europarlamentarci su ga upozoravali da takvim ponašanjem njegova vlada vodi Poljsku prema Polexitu, izlasku iz EU, ali Morawiecki smatra da za tu riječ nema mjesta. Šef europskih pučana Manfred Weber rekao mu je da govorom poput jučerašnjeg stvara razdor u EU, od čega korist imaju samo Vladimir Putin i njemu slični.

Skup podrške članstvu Poljske u EU
Foto: PATRYK OGORZALEK

– Molim vas, prekinite s time – dodao je Weber. Oštriji su bili zastupnici iz redova zelenih.

– Situacija je jasna: ako se zakoni EU više ne primjenjuju u državi članici, ne može biti isplata iz EU fondova. Financijski rezovi za Poljsku potrebni su istog trena u ovakvoj situaciji. Ako Komisija bude čekala sa sankcijama, više neće biti vladavine prava koju bi se moglo štititi u drugim članicama. Drugi šefovi država i vlada osjećat će se ohrabreno zbog paralize čuvara europskih ugovora – rekao je njemački zeleni Daniel Freund. 

 

Ključne riječi

Komentara 9

PL
@ploto@
06:26 21.10.2021.

Sud EU je pod kontrolom Soroša i njegove kabale.Kao i Europski Parlament,kao i Europska Komisija.Dakle lik koji službeno nema nikakve ingerencije,ispleo je koruptivnu mrežu kakvu je sicilijanska mafija mogla samo sanjati. On i njegovi odlučuju o tome kakva će biti EU kao i o vašoj slobodi koja se pretvara u ropstvo.EU narode u institucijama EU predstavljaju kadrovi koji su se prodali sponzoru izvan službenih struktura I sad bi Poljaci i drugi narodi trebali pristati na puzajuću okupaciju.Njihov put bi trebali slijediti sve EU države.

JO
jorgen
11:11 21.10.2021.

Von der Leyen se, kao, buni zbog poljskog političkog utjecaja na sudstvo - a upravo najveći politički utjecaj čini ona skupa s EK. Licemjerje galaktičkih razmjera.

DU
Deleted user
06:36 21.10.2021.

EU je nametnula hrvatskoj konstituvnost sdssovaca i pupavca...ustav rh je jugoustav sto se vidi po rukopisu kreatora ...moderan ustav za modernu drzavu hrvatsku...a ne da porazena strana u oslobodilackom ratu vodi nacionalnu politiku hrvatima ...toga ima samo kod nas...poljaci imajuaju cvrst stav...a gdje smo ti ga mi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije