Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBITAK POSLOVA

Poljski kamiondžije blokirali ceste kod granica: Traže restrikcije za ukrajinska poduzeća

Zbog blokade na njema?ko-poljskoj granici kolone duge 60 km
Foto: Patrick Pleul/DPA
1/3
06.11.2023.
u 18:12

Po podacima ukrajinskog ministarstva infrastrukture, svaki mjesec granicu s Poljskom preko osam prijelaza prođe u prosjeku 40.000 do 50.000 kamiona, dvostruko više nego prije rata. Većinu robe prevoze ukrajinski prijevoznici

Poljski kamiondžije blokirali su u ponedjeljak ceste prema tri granična prijelaza s Ukrajinom kritizirajući vladu da ne čini ništa protiv toga što oni gube poslove od početka rata između Rusije i Ukrajine. Kamiondžije iz Ukrajine izuzeti su od dozvola za prelazak poljske granice od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i tvrtke iz Rusije i Bjelorusije osnivaju podružnice u Poljskoj, rekli su poljske kamiondžije. 

Traže ponovno uvođenje restrikcija za kamione s ukrajinskim registarskim oznakama koji ulaze u Poljsku i zabranu prijevozničkih poduzeća s kapitalom izvan Europske unije, među ostalim. "Prosvjedujemo zbog poremećaja u cestovnom transportu za poljske prijevoznike... koji su izazvani nekontroliranim dolaskom bjeloruskih, ruskih i ukrajinskih poduzeća.... onih s istočnim kapitalom", rekao je Karol Ričlik, vlasnih prijevozničkog poduzeća i predsjednik udruženja kamiondžija, prosvjedujući kod prijelaza Dorohusk.

Kamiondžije uspoređuju svoju situaciju s poljskim poljoprivrednicima, koji su dobili ustupke od vlade nakon što su se žalili na poplavu jeftinog ukrajinskog žita. Po podacima ukrajinskog ministarstva infrastrukture, svaki mjesec granicu s Poljskom preko osam prijelaza prođe u prosjeku 40.000 do 50.000 kamiona, dvostruko više nego prije rata. Većinu robe prevoze ukrajinski prijevoznici. 

"Blokiranje cesta do graničnih prijelaza između Poljske i Ukrajine... bolan je nož u leđa Ukrajine, koja je izložena ruskoj agresiji", objavio je na platformi X ukrajinski veleposlanik u Varšavi, Vasil Zvarič.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Napad na vojnu svečanost zbog kojeg je Zelensky pokrenuo istragu

Komentara 1

KR
Krug
13:52 07.11.2023.

Eto buni se narod u Poljskoj, prije toga u Slovačkoj i Mađarskoj pa možemo zaključiti da su svi, ama baš svi slavenski narodi protiv Ukrajine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije