Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU bez konkretnih poteza

Poljaci na ulicama: ovdje ukidaju vladavinu prava

Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.12.2016.
u 07:00

Građani prosvjeduju jer smatraju da su promjene u Ustavnom sudu nezakonite te da se ograničavaju medijske slobode

Europska komisija poručila je da “neće odustati” od procedure nadzora vladavine prava u Poljskoj, no unatoč nezainteresiranosti poljskih lidera da slušaju što im Komisija ima preporučiti, europski povjerenici pod vodstvom Jean-Claudea Junckera nisu jučer željeli aktivirati “nuklearnu opciju” iz članka 7. europskog ugovora koji bi otvorio mogućnost oduzimanja prava glasa Poljskoj u Vijeću EU.

Kontroverzna imenovanja

Stanje u Poljskoj dodatno se dramatiziralo nakon što su građani zabrinuti za vladavinu prava izašli na ulice da bi prosvjedovali protiv propisa kojima se željelo ograničiti pristup novinarima poljskom parlamentu te nakon što je predsjednik Andrzej Duda potpisao kontroverzno imenovanje vršiteljice dužnosti Ustavnog suda.

U Europskoj komisiji smatraju da promjene u Ustavnom sudu, koje provodi poljska vlada, ugrožavaju princip vladavine prava, jedan od temeljnih principa u EU. Među kritičarima poljske vlade je i Lech Walesa. Bivši lider Solidarnosti i prvi demokratski izabrani predsjednik Poljske nakon pada komunizma u razgovoru za Politico.eu apelirao je na institucije EU da zaprijete Poljskoj izbacivanjem iz Unije.

– Ne volim govoriti protiv svoje Poljske, ali nemam izbora. Gubitak prava glasa u EU je premalo. Moraju nas izbaciti – rekao je Walesa, koji se žestoko protivi politici Jaroslawa Kaczynskog, predsjednika vladajuće stranke Pravo i pravda.

Walesa: Izbacite nas iz EU

– Ja sam na putu za vječnost, no sve dok živim i dok imam snage, ne želim dopuštati uništavanje Poljske – rekao je Walesa, a po njemu Kaczynski i njemu lojalna premijerka Beata Szydlo vode Poljsku prema uništenju vladavine prava i demokracije. Kaczynski za Walesu kaže da je “sam sebe diskreditirao” te da ga mediji ne bi trebali uzimati ozbiljno jer ima “veliki intelektualni deficit, gadan karakter i strašnu prošlost”.  

>>Poljski ministar nakon propalog dogovora: Francuze smo naučili jesti vilicom

Komentara 5

LU
luzer96
12:51 22.12.2016.

Europska komisija i nadzor Da li nadzor imaju i u Njemačkoj, Francuskoj itd ,kaj god

WE
weAreCro
10:05 22.12.2016.

Da kad vidite americke zastave na ulici onda znate o cemo se radi, mr.Soros i njegovi mediji i ljevokomunisticka bagra u akciji. Ma Posljskoj mozete svi lagano popljugati. Ljudi zive sto puta bolje nego pola europe i gledaju svoje interese. Kad bi barem mi bili kao oni.

SP
Spidulek
17:31 22.12.2016.

Walensa je bio spicl tajne policije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije