Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I NAKON BREXITA

May: Prava Poljaka u Britaniji moraju biti zajamčena, ali i Britanaca u EU-u

Theresa May greets her Polish counterpart Beata Szydlo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.11.2016.
u 22:55

Ni Europljani u Britaniji ni Britanci u Europi ne smiju se "osjećati kao taoci", kazala je poljska premijerka

Prava milijun Poljaka koji žive u Britaniji neće biti ugrožena nakon što zemlja napusti Europsku uniju, rekla je danas britanska premijerka Theresa May, inzistirajući pritom na reciprocitetu takvih jamstava.

"Ponovila sam svoj plan da će prava Poljaka i drugih Europljana koji trenutno žive u Ujedinjenom Kraljevstvu biti zajamčena sve dok budu zajamčena prava britanskih građana koji žive širom Europske unije", rekla je May nakon sastanka s poljskom premijerkom Beatom Szydlo u Londonu.

Szydlo je u više navrata pozvala London da očuva slobodno kretanje ljudi i zaštiti interese poljskih građana koji žive u Britaniji nakon Brexita.

May je ranije kazala da ima namjeru pokrenuti članak 50 Lisabonskog ugovora kojim se formalni započinje proces izlaska iz EU-a do kraja ožujka sljedeće godine.

"S poljskog gledišta, dopustite da ponovim ono najvažnije a to su jamstva za poljske građane koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekla je Szydlo. "Naravno, ta jamstva moraju biti recipročna".

Ni Europljani u Britaniji ni Britanci u Europi ne smiju se "osjećati kao taoci", kazala je poljska premijerka.

Ona je rekla da će Poljska biti "konstruktivan partner" u potencijalno teškim pregovorima o izlasku Britanije iz EU-a, ali je naglasila da London mora predstaviti jasnu viziju Brexita.

Szydlo i njezini ministri obrane, unutarnjih poslova, financija i ministar vanjskih poslova sudjelovali su u ponedjeljak na britansko-poljskom summitu, a teme su među ostalima bile raspoređivanje 150 britanskih vojnika u sjeveroistočnoj Poljskoj, te ruske akcije u Ukrajini i Siriji.

>> Dokument otkriva: Britanska vlada nema cjeloviti plan za Brexit

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
07:34 29.11.2016.

britanci će poljake među prvima izbaciti, a onda sve ostale. poljsko gospodarsko čudo je ipak kratkog daha, i uglavnom je povezano sa egzodusom poljaka. em su srušili cijenu rada u gb, em su ko i muslimani, zatvorena zajednica. a drugo,go, mogli bi narušiti etničku sliku, posebno u londonu, gdje crnci i azijati čine više od polovice stanovnika.

AN
anticenzura
23:42 29.11.2016.

Ovdje u CH su gradjani uvijek uzimali za primjer poljskog vodoinstalera koji ti rusi cijenu rada, kada je bio referendum za ulazak zemlje u EU izato nije prosao referendum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije