Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARIO PUŠIĆ

Političko nasilje nad Hrvatima u BiH traje 22 godine i nastavlja se

Sarajevo: Konferencija za medije Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
28.07.2022.
u 14:04

Nova odluka visokog predstavnika Schmidta ne omogućuje da Hrvati biraju svoje predstavnike u Federaciji

Situacija u kojoj se u 21. stoljeću u BiH, državi koja ima aspiracije ući u europsko društvo zemalja s najvišim demokratskim standardima, jednoj skupini državljana koja broji više od pola milijuna žitelja – odnosno hrvatskom narodu, onemogućuje da bira svoje nacionalne predstavnike ravna je političkom apartheidu.

Jučer donesena odluka OHR-a nijednim svojim dijelom ne rješava hrvatsko pitanje niti omogućuje da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucije vlasti. Dakle, samo nekoliko mjeseci prije izbora Hrvati su ponovno u situaciji u kojoj će im većinski Bošnjaci birati predstavnike u federalnim institucijama te nakon izbora pokušati uspostaviti vlast bez hrvatskog naroda, gazeći pritom ostatke ostataka političkih prava Hrvata u Federaciji – entitetu koji se iz dana u dan pretvara u unitarnu bošnjačku državu u državi. A ovo što se događa Hrvatima u BiH u 2022. godini samo je nastavak procesa koji traje gotovo četvrt stoljeća.

Hrvati u BiH, jedan od tri konstitutivna naroda, koji prema ustavu zajedno s druga dva čini temelj BiH, već 22 godine trpi udare, oduzimanje političkih prava, te sveobuhvatnu krađu u režiji brojnijih Bošnjaka, a pod pokroviteljstvom nekih predstavnika dijela međunarodne zajednice. I dok je Washingtonski sporazum omogućavao Hrvatima kakav-takav paritet, ono što se događalo od 2000. naovamo može ući u anale najgrubljeg zatiranja identiteta, političkog progona, nacionalne netrpeljivosti i mržnje koja upravo ovih dana prerasta u otvorene prijetnje progonom.

Nametnutim odlukama od 2000. godine prvo su Bošnjacima omogućili da Hrvatima biraju izaslanike u Dom naroda, lišavajući tako hrvatski narod dijela političke moći u institucijama. Zatim su Hrvatima oduzeli mogućnost utjecaja na izbor izvršne vlasti u Federaciji te ih na kraju lišili mogućnosti veta u vladi Federacije.

Posljedice su bile jasne – u dva navrata Bošnjaci su izabrali vlast u Federaciji bez legitimnih hrvatskih predstavnika, dok su u tri navrata Hrvatima birali člana Predsjedništva. I sve to činili su hrvatskom narodu koji, povijesno gledano, jedini njeguje i čuva tradiciju na nekadašnju državnost Bosne i Huma koju su uništili osmanlijski osvajači s istoka. Hrvati su preživjeli stoljeća okupacije, preživjet će i teror političkog Sarajeva, a u svojoj borbi za europsku državu ravnopravnih naroda i građana ustrajat će i dalje. 

Komentara 5

CR
crocro
16:26 28.07.2022.

Kako muslimani kažu da Hrvati imaju svoju matičnu državu pa time hoće reći da se sele u Hrvatsku, onda isti tako i Bošnjaci tj. muslimani imaju svoju matičnu državu, koja je istina, malo udaljenija pa neka sami muslimani kažu kako su se oni baš nacrtali i stvorili u BiH, a nigdje u susjedstvu muslimanskih država iz kojih bi oni došli naseliti BiH. Baš bih htio da mi muslimani objasne kako su oni postali na tlu BiH da se malo prosvijetlim. Jer ako je došlo do toga da Hrvati moraju seliti u svoju matičnu državu, mišljenja sam da bi to prije trebali učiniti muslimani. Istina je da ja ne znam kuda bi oni to trebali seliti, morali bi to sami reći. Ali moraju Bošnjaci - muslimani, zapamtiti da Hrvati nikuda neće a niti trebaju seliti a ako moraju otići u svoju matičnu državu onda će ponijeti i svoju zemlju. Njihova zemlja neće biti u džamahiriji.

Avatar kenshi
kenshi
19:44 28.07.2022.

Njemci su poniženi narod nakon 2. Svjetskog rata i imaju usađeni refleks prema svakom koji se služi i zlouptrebljava uloge žrtve. Bošnjaci su dobro shvatili tu ulogu i predstavljaju se kao isključivo žrtve i na taj način skupljaju političke poene kako bi mogli pretvoriti BiH u svoju prčiju na račun dva druga konstitucionalna naroda.

CR
crocro
16:16 28.07.2022.

Država se zove Bosna i Hercegovina. Zašto Bosna i Hercegovina? To mi se čini kao zapravo dvije države u jednoj državi. Bosna kao jedan pojam i Hercegovina kao drugi pojam. U Hercegovini žive uglavnom Hrvati. A danas u Bosni i Hervegovini su uglavnom Hrvati sporan narod koji za Bošnjake zapravo ne bi trebao postojati, premda je ustavno-pravno relevantan i konstitutivni narod i jednakopravan kao i ostala dva naroda. Bošnjaci u načelu ne žele da Hrvati uopće imaju svojega predstavnika kojega bi sami birali a ako on mora postojati onda bi ga trebali birati Bošnjaci a ne sami Hrvati. Kada bi Bošnjaci uspjeli izgurati Hrvate iz dokumenata, zavladali bi i Hercegovinom, svakom šumom i dolinom svakoga kutka BiH, prema Bošnjacima svenarodna republika ili džamahirija. Bošnjaci odluke europskih sudova i ustavnog suda smatraju ništavnim a visoki predstavnik nema snage provesti odluke nadležnih sudova i time provesti svoje ovlasti u ovoj jedinstvenoj prilici kada mu sve ide na ruku. Izetbegović otoreno prijeti ratom i prebrojava svoje snage na terenu, a uplašena Europa sluša, čuje i ne vjeruje što čuje pa ne regira sve dok ne čuje prve pucnjeve. A onda će biti kasno. Ja se ne mogu načuditi kako Izebegović i Komšić mogu slobodno putovati po Hrvatskoj, primati ih hrvatski državnici i razgovarati a da nisu uhićeni kao neprijatelji ili im dodijeljen status "persona non grata". Mira neće biti dok se BiH ne podijeli, prije nego Bošnjaci-muslimani ne krenu u protjerivanje Hrvata iz BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije