Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.09.2017. u 17:30

Konsenzus o pitanju teritorijalnog integriteta jedina nam je konstanta novije političke povijesti.

Dočekali smo i taj dan. Premijer Plenković, kao uostalom i većina njegovih prethodnika na čelu Vlade RH, za rješenje problema teritorijalnog integriteta na zapadnim granicama zatražio je široki politički konsenzus.

I dobio ga na sastanku sa šefovima parlamentarnih stranaka. Koja god bila hrvatska polazišna točka, bilateralni pregovori o otvorenim pitanjima sa zapadnim susjedima moraju se nastaviti, a odluka Sabora o nepriznavanju arbitražnog rješenja ostaje. Prije svega radi se o civilizacijskom pitanju dogovora dviju članica EU i NATO-a, ali i o pragmatičnim razlozima, prvenstveno sprečavanju rasta tenzija na obje strane. Pitanje državnog teritorija zadire u problematiku suvereniteta, što pobuđuje jake emocije kod velikog dijela građana i političara, a emocije su lako zapaljiva roba.

1/6

Razvlačenje ovog problema nikome ne može biti od koristi

Osim toga, razvlačenje ovog problema nikome ne može biti od koristi, ponajmanje Hrvatskoj čiji gosti na putu prema Jadranu u najvećem broju prelaze preko Slovenije. Razmjere potencijalne slovenske granične odmazde nije teško zamisliti. Stoga su jučerašnje svestranačke konzultacije na Plenkovićevu inicijativu logična i politički zrela uvertira u bilateralne pregovore čiji se početak očekuje skorašnjim dolaskom slovenskog premijera Mire Cerara u Zagreb.

Zanimljivo je pritom primijetiti da je politički konsenzus oko pitanja teritorijalnog integriteta države zapravo jedina konstanta novije političke povijesti Hrvatske – od Tuđmanove Vlade nacionalnog jedinstva, kao odgovora na ugrozu suvereniteta od pobunjenih Srba i Miloševićeva režima, do Milanovićeve odluke o izlasku iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, nakon što je Večernji list otkrio nedopustivo muljanje slovenskih aktera.

1/16

Kad već nemamo konsenzus oko drugih pitanja koja se tiču nacionalnog interesa, poput spora s Mađarima oko Ine i MOL-a, dobro je da ne odstupamo od jedinog dosad dostignutog političkog kontinuiteta.  

  

Komentara 9

ST
stefj
04:31 16.09.2017.

Ne znam od kuda ideje da se ne priznaje arbitraža. Pa cijela prezentacija i mape prikazane na njoj su priznanje arbitraže... Znači ideja Plenkovića je priznati granice arbitraže, ali pokušati sa Slovencima ispregovarati dozvolu za ribarenje... Nema, u slijedećim knjigama površina Hrvatske je 50 ili 80 km2 manja. Koliko su se busali u prsa i isti tren kapitulirali...

DU
Deleted user
05:29 16.09.2017.

Ne mogu se načuditi romantičarskom tonu ovog napisa jer upravo su hrv. političari, nebitno da li sa suglasnosti (Jadranka Kosor dobila čak 2/3 u Sabornici) ili bez, na temelju samo štimunga i teniskih turnira hrv./slov. elite (pok. Račan) doveli HR u ovakvu situaciju da se očajnički bori za crtu sredine u međunarodnom zaljevu. A Slovenija je sa svojim aspiracijama kraj Umaga! Da nije bilo takvih, formalno pravnika (i Kosor i pok. Račan su završili PF) koji uopće nisu radili probleme suprotnoj strani i bili radodajke hrv. mora i ozemlja, SLO bi imala daleko težu situaciju jer danas dosta razmotati mapu razgraničenja D-R i evo već strani eksperti imaju pred sobom zgotovljeno i napola skuhano rješenje granice. A njime HR gubi okvirno 150 km2 terit. mora i stvara se koridor međunarodnih voda unutar terit. mora - što još nije viđeno u razgraničavanjima po svijetu i istinski je novum. Hvala prof. Smerdelu koji je satima uvjeravao pok. Račana da ide protiv hr. Ustava, kao tadašnji Vladin savjetnik za ustavna pitanja. I taj HDZ, koji je (gledajte popis) bio za Rehn 2, a koju je slavodobitno uz svu medijsku pompu ispregovarala Kosor, šišmišareći uokolo po dvorcima s Pahorom u kardinal crvenim opravama - kao rezultantu ima gubitak blizu 80 km 2 terit. mora. Jer se po junction i načelu pravičnosti nikad do sada nije sudovalo/arbitriralo. Kakav nacionalni koncensus? Plenković nije u stanju očuvati vlastito dvorište, s onim zlatnocvikeraškim gadljivim odmakom od plebsa! Uprskat će i on.

YE
yelahiah
18:31 15.09.2017.

Da je napraviti neki big brother i u istu prostoriju staviti na 3 mjeseca Corica,Glasnovica,Rojsa,Cermaka i Markaca ovu ljigavu vesnu pusic sa time da ona ima pravo izbora povesti nekoga po svojoj zelji sa sobom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije