Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR PREDSJEDNIKA SDA postao predmet zanimanja domaćih i međunarodnih političkih krugova

Političari iz RS-a lobiraju za pobjedu Bakira Izetbegovića

15.04.2009.
u 23:00

U devetnaest godina otkad je utemeljena i šest godina nakon što je umro njezin utemeljitelj, dugogodišnji predsjednik Alija Izetbegović, niti jedan stranački kongres SDA nije bio stavljen pod tako veliko povećalo domaće i međunarodne političke javnosti. Tko će u iduće četiri godine u turbulentnim političkim vodama BiH kormilariti SDA-ovim stranačkim brodom, pitanje je koje zabrinjava službeni Bruxelles i Washington, službenu Banju Luku i Sarajevo, stranke na vlasti, i one u oporbi.

Politička priča
Politička ambicija sadašnjeg dopredsjednika najjače bošnjačke političke stranke Bakira Izetbegovića da u svibnju ove godine sjedne na predsjedničko prijestolje SDA temeljni je razlog zbog kojeg kongres stranke postaje dominantna politička priča u BiH, ali u međunarodnim centrima moći. To potvrđuju informacije koje je Večernjak iz više stranih diplomatskih izvora, domaćih predstavnika političke vlasti ovih dana dobio, i koji govore kako će se pokušati sve učiniti da čelništvo stranke SDA, uvjetno rečeno, kadrovski omekša.

U igri je, tvrde naši izvori, veliki politički ulog bitan za budućnost BiH, zbog kojeg se isplati lobirati da najjaču parlamentarnu stranku kod Bošnjaka u iduće četiri godine vodi umjerena politička struja, sklona kompromisu. Međunarodna zajednica i domaći politički krugovi, napominje naš izvor, nisu sretni da se za predsjednika SDA kandidira mlađi Izetbegović. Njegovi tvrdi politički stavovi i kompromitirajuća prošlost opterećena korupcijskim skandalima, nastavlja naš sugovornik, odgovarala bi samo njegovu najužem krugu političkih i poslovnih istomišljenika.

Eventualnom Bakirovu stranačkom trijumfu najviše se veseli politička “gerila” iz Republike Srpske, predvođena Miloradom Dodikom. Uz radikalnog Silajdžića, dolazak politički tvrdog Izetbegovića bio bi politički vjetar u leđa srpskim dužnosnicima za dodatno institucionalno jačanje RS-a, kao entiteta koji pretendira odcjepljenje. Na tom tragu obavještajno-politički krugovi iz Srbije i RS-a suptilno lobiraju za takav kadrovski scenarij u vrhu SDA.

Diplomatski krugovi
- Ako Izetbegović dođe na vlast, trebamo se pozdraviti sa sporazumom iz Pruda, nastavkom ili početkom postupka ustavne reforme, popisom stanovništva, raspodjeli državne imovine - tvrdi naš sugovornik iz međunarodnih diplomatskih krugova referirajući se na izjave koje je o ovim točkama dao sam Bakir Izetbegović.

Spomenimo, svoj stranački program Izetbegović mlađi koncipira na dijametralno suprotnim principima od svog predsjedničkog konkurenta Sulejmana Tihića. Protivi se podjeli Bosne i Hercegovine na četiri regije, najavljenom popisu stanovništva, raspodjeli državne imovine - znači svemu na što je pristao Sulejman Tihić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije