Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE SE NE STIŠAVAJU

Polemike oko crvene zvijezde: Petokraka kao umjetnost ili simbol totalitarizma?

Rijeka: Umjetnik Nemanja Cvijanović postavio zvijezdu petokraku na riječki neboder
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/8
24.09.2020.
u 17:15

Polemike oko crvene zvijezde u Rijeci ne stišavaju se, a u Vinkovcima su jednu odlučili zapaliti.

Nije 1945., ali riječka petokraka uzbudila je strasti kao da jest. Prije četiri dana na vrh nebodera “grada koji teče” umjetnik Nemanja Cvijanović postavio je instalaciju sastavljenu od 2800 krhotina stakla “koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku”.

Nalazila se na tom neboderu crvena zvijezda i već spomenute ‘45., a upravo 20. rujna ova trenutačna je osvanula jer, kako su poručili organizatori programa Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, na taj je dan 1943. izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj.

Ministri protiv

Da petokraka nema što raditi u Rijeci, odmah je ustvrdio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je kazao kako “ovakve kvaziumjetničke anakronizme, usprkos umjetničkim slobodama” ne podržava, dok je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla da je instalacija “Spomenik crvenoj Rijeci” izvedena “mimo zakonom propisane procedure”.

Zaključila je ministrica i da je riječ o “primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe”. Je li tako, sam umjetnik Nemanja Cvijanović, koji je član Nove ljevice, nije kazao, ali shvatili su to tako oni koji su, po postavljanju petokrake, na riječkim ulicama prosvjedovali, a čini se, i u udruzi hrvatskih branitelja dragovoljaca Slavija Vinkovci, iz koje su jučer objavili da su dan nakon postavljanja zvijezde u Rijeci, oni u Vinkovcima jednu spalili.

Rijeka: Umjetnik Nemanja Cvijanović postavio zvijezdu petokraku na riječki neboder
1/6

– Za nas je petokraka simbol zla i okupacije Hrvatske, simbol ubojica Hrvata. Potaknuti agresivnim veličanjem petokrake, imali smo potrebu pokazati što mi mislimo o petokraki. Uz saznanje da je Vijeće EU donijelo deklaraciju o zabrani veličanja totalitarnih režima među koje spada i komunizam, imamo potrebu složiti se s Vijećem te smo odlučili da ćemo pred spomenikom žrtava partizanskog metka i noža, zapaliti zločinačku petokraku – napisao je u priopćenju predsjednik UHBDDR-a Slavija Vinkovci Nikola Marković Žuti.

Kazali su vinkovački branitelji, okupljeni oko netom zapaljene bijele zastave s crvenom zvijezdom, kako su svjesni da su takvim razmišljanjem za neke glupavi, no to je njihov izbor.

– Jako nas žalosti što su neki domoljubni simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu – kazali su. U obranu petokrake jučer je stala, pak, saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Koristili je radnici

– Nisu li “najveće zlo” u Hrvatskoj socijalna nepravda i nejednakost, siromaštvo, iseljavanje, nesigurni uvjeti rada, Vlada koja misli još rezati radnička prava i još više pogodovati onom tankom sloju bogatih? Ne, filoustašama je najveći problem zvijezda – kazala je Peović, a na polemike oko petokrake osvrnuo se i riječki gradonačelnik, SDP-ovac Vojko Obersnel.

– Je li instalacija provokacija ili nije, svatko može razmišljati u sebi, kako što može razmišljati o bilo kojem umjetničkom djelu, ali očito da su neki svojim reakcijama pokazali pravo lice – kazao je Obersnel. Za komentar pitali smo i Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA).

– Zvijezda petokraka nije zabranjena. Nije to napravilo ni Vijeće EU jer ona nije simbol komunizma ni bilo kakvog drugog režima. Ona je sindikalni simbol, simbol radnika koji su koristili oslobodilački pokreti u Drugom svjetskom ratu protiv fašizma i nacizma – rekao je Habulin, dodajući da petokraka smeta onima čiji su očevi i djedovi bili u ustaškoj vojsci, a oni su preuzeli ideju predaka, iako ni ne znaju zašto.

VIDEO: Umjetnik Nemanja Cvijanović postavio zvijezdu petokraku na riječki neboder

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
17:28 24.09.2020.

Crvena zvijezda je simbol zločinačkog komunističkog režima pod kojom je pobijeno 140 milijuna ljudi. Ako je umjetnost zašto nisu postavili i svastiku uz zvijezdu.

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
17:32 24.09.2020.

Jugoslavenski komunisti su počinili najveći zločin nad hrvatskim narodom u cijeloj našoj povijesti. Pobili su preko 200 000 hrvatskih civila, vojnika, staraca, žena, djece, tinejdžera. U normalnom društvu takvim krvolocima ne bi bilo ni spomena ni obilježja.

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
17:29 24.09.2020.

Hosov originalni amblem spada također pod umjetnički izričaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije