Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na dva kotača

Poginuli su vozili motor tri puta brže od ograničenja

motori
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
03.05.2013.
u 11:53

Na društvenim mrežama objavili snimke vožnje od 270 kilometara na sat na D1, ali i jurnjavu od čak 306 km/h autocestom

Na cestama Karlovačke županije prošle su godine smrtno stradala tri motociklista. No, u čak dva, od ta tri slučaja, brzina kojom su se motociklisti kretali bila je između 140 i 150 kilometara na sat ili čak tri puta viša od propisane prometnim znakovima na toj cesti.

Zbog toga su u PU karlovačkoj s početkom ovogodišnje sezone vožnje na dva kotača krenuli s nizom akcija usmjerenih prema toj skupini vozača.

 Ugrožena skupina

 – Mopedisti i motociklisti su zaista ugrožena skupina u prometu. Razlozi su u okruženju, ali i u kršenju prometnih propisa koje nerjetko sami čine. S druge strane, naša statistika pokazuje povećan trend stradavanja.

Od dvije osobe koje su smrtno stradale iz te skupine u 2011. godini, broj se prošle godine povećao na šest. Tu su tri motociklista, jedan mopedist, jedan biciklist, te jedan putnik na motociklu. Istraživanja pokazuju kako je ta skupina čak 2,6 puta ugroženija od ostalih sudionika u prometu – objasnio je Jure Pavlinić voditelj Službe policije PU karlovačke te dodao:

 –Osim što neprestano upozoravamo druge sudionike u prometu da vode računa o motoristima, pogotovo kod prestrojavanja i uključivanja u promet, apel upućujemo i svim vozačima na dva kotača. Naši podaci kod stradavanja govore o znatim prekoračenjima brzine.

No, snimke dostupne na društvenim mrežama na kojima se vide slučajevi motociklista koji su na D1 vozili 270 ili na autocesti čak 306 kilometara na sat, same za sebe govore koja opasnost od stradavanja prijeti u tim slučajevima – rekao je Pavlinić.

 Nacionalni program

 Jedna od prvih represivnih akcija policije bit će vezana uz nošenje zaštitnih kaciga. Čak 16 posto stradalih kacigu nije koristilo. U policiji procjenjuju da danas kacigu uredno nosi oko 80 posto vozača.

Međutim, ukazuju i kako je cilj nacionalnog programa da se njeno korištenje podigne na razinu iznad 98 posto. Kazna ukoliko vas policija zatekne bez kacige iznosi čak 1.000 kuna.

 Provjera prihvatljivog ponašanja motorista, ali i drugih sudionika u prometu bit će već sutra kad se u tradicionalnoj Karavani za život očekuje 3500 vozača na dva kotača, koji dolaze u Karlovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije