Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREDITI I PODUZETNIŠTVO Kako su raspodjeljivana kreditna sredstva Investicijske banke FBiH

Poduzetnicima u većinskim hrvatskim kantonima samo 16 posto kredita

hrvati.jpg
import
25.11.2005.
u 18:41

SARAJEVO Mali i srednji poduzetnici u kantonima s većinskim hrvatskim stanovništvom u protekle su četiri godine od Investicijske banke Federacije BiH dobili dvostruko manje kreditnih sredstava nego poduzetnici u Kantonu Sarajevo. Podaci za to razdoblje pokazuju da je od ukupno 261 milijun maraka odobrenih kredita, poduzetnicima iz četiri kantona s hrvatskom većinom pripalo tek nešto više od 16 posto.

Odakle toliki debalans u raspodjeli kredita po kantonima trebao bi objasniti odlazeći direktor Investicijske banke FBiH Asim Omanić, koji je u obrazloženju svoje ostavke naveo upravo neslaganje s nacionalnim i političkim podjelama. No, činjenica je da je baš ta banka, koju su federalne vlasti uspostavile da bi poticale razvoj poduzetništva u cijeloj zemlji, pridonijela nacionalnim podjelama, i to tako što je novac uglavnom ubrizgavala na područja s većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Gotovo 60 posto kreditnih sredstava otišlo je u dva kantona, Tuzlanski i Sarajevski. S druge strane, Zapadnohercegovački kanton dobio je tek 6,8 milijuna maraka ili 2,63 posto ukupnog iznosa kredita. Hercegovačko-neretvanski kanton bio je nešto "bolje sreće", pa su tamošnji poduzetnici dobili gotovo 33 milijuna maraka, odnosno 11,71 posto.

U Hercegbosanski kanton otišlo je samo 1,57, a u Posavski nevjerojatnih 0,46 posto kreditnih sredstava. Posebna priča je kreditiranje poduzetništva u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu. Na ta područja, koja uopće nisu pod njezinom ingerencijom, Investicijska banka FBiH usmjerila je više od 11 milijuna maraka, što je više nego što su skupa dobili Zapadnohercegovački, Hercegbosanski i Posavski kanton.

Da se omjer raspodjele kredita iz sredstava Investicijske banke FBiH uopće ne popravlja svjedoče i podaci za tekuću godinu, u kojoj su Sarajevski i Tuzlanski kanton ponovo dobili više od polovine ukupnog iznosa. Istine radi, iz tih kantona uvijek je pristizalo mnogo više zahtjeva nego iz ostalih.

Međutim, to je posljedica prvenstveno nedovoljne upućenosti poduzetnika iz ostalih kantona u mogućnost dobivanja kredita. To i jest jedan od razloga zbog kojih se u pripremi ustroja Razvojne banke FBiH (koja će zamijeniti Investicijsku banku) predlaže otvaranje pet filijala na području cijele Federacije. Kako doznajemo, upravo takvom konceptu usprotivili su se odlazeći direktor Omanić te politički krugovi unutar Stranke za BiH, pa i SDA.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije